ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πινό «φλερτάρει» την εξαγορά της Suez

Στο… παρά πέντε του νέου έτους, πιθανολογούνταν χθες ότι ίσως γίνει η έκπληξη της χρονιάς, με τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Φρανσουά Πινό να αναμένεται ανά πάσα στιγμή να προβεί σε επιθετική προσπάθεια εξαγοράς της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας υδάτων στον κόσμο. Ο λόγος για τη Suez S.A., την οποία ο κ. Πινό φέρεται έτοιμος να προσπαθήσει να αποκτήσει, έναντι 70 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο Παρίσι εκτιμάτο χθες ότι ο κ. Πινό, ο οποίος ελέγχει και τον οίκο Gucci, ενδέχεται -αν δεν έχει κάνει ήδη την «κίνησή» του- να προχωρήσει σε αυτήν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του έτους… Δημοσιεύματα τον φέρουν να θέλει να την αποκτήσει εξ ολοκλήρου και κατόπιν να την πωλήσει κομμάτι κομμάτι, ήτοι ανά θυγατρική εταιρεία της σε άλλους επενδυτές. Η Suez αποτέλεσε προ μηνών στόχο εξαγοράς της ιταλικής Enel, αλλά στην προσπάθεια να αποφευχθεί η απόκτηση του ελέγχου της από ξένα κεφάλαια, δρομολογήθηκε -από το Παρίσι- η συγχώνευσή της με την Gaz de France… Ωστόσο, η αξίας 40,1 δισ. ευρώ αυτή συγχώνευση εμποδίζεται προς το παρόν λόγω νομικών και άλλων θεμάτων, και είναι γεγονός ότι εάν η Suez εξαγορασθεί από τον κ. Πινό για να μεταπωληθεί σταδιακά, θα πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της γαλλικής κυβέρνησης…

Αναπροσαρμογή αποτελεσμάτων

Σε αναπροσαρμογή των οικονομικών αποτελεσμάτων της από το 2002 αναγκάστηκε χθες η Apple Computer Inc., μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη χορήγηση εκ μέρους της εταιρείας μεταχρονολογημένων δικαιωμάτων αγοράς μετοχών της σε στελέχη της. Για το οικονομικό έτος 2006, η αναπροσαρμογή αφορά 4 εκατομμύρια δολάρια, για το 2005 7 εκατομμύρια και για το 2004 10 εκατομμύρια δολάρια.

«Πέφτουν» οι καταναλωτές

Υποχώρηση για πρώτη φορά έπειτα από ένα και πλέον έτος αναμένεται να παρουσιάσει το κλίμα στους κόλπους των Γερμανών καταναλωτών τον Ιανουάριο, όταν θα τεθεί σε ισχύ η δραστική αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 19%. Αυτό δείχνει ο δείκτης τάσεων του καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GfK, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Ο δείκτης υποχωρεί για τον Ιανουάριο στις 8,7 μονάδες, έναντι των αναθεωρημένων προς τα κάτω 9,2 μονάδων του Δεκεμβρίου και έχοντας αυξηθεί ή διατηρηθεί αμετάβλητος καθ’ όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2005.

Ανοδος στεγαστικών δανείων

Ανοδο 9,1% κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στη Βρετανία έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και στηρίζει τη στερλίνα, της οποίας η ισοτιμία έχει αναρριχηθεί στο ζενίθ οκταετίας έναντι του γιεν. Στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ενωση Βρετανών Τραπεζιτών έδειξαν ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων έφθασαν τον περασμένο μήνα τις 77.788. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό αύξησης των εγκρίσεων παραμένει χαμηλότερο από το ετήσιο 20% του Μαΐου και το 22% του Ιουνίου, ήτοι πριν από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή