Οι ξένες εταιρείες στρέφονται στη βιοτεχνολογία

Οι ξένες εταιρείες στρέφονται στη βιοτεχνολογία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό κόστος της έρευνας και της τεχνολογίας έχει στρέψει τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες στην Κίνα, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κόμβο για την καινοτομία και τη βιοτεχνολογία. Αφενός διαθέτει τεράστιο επιστημονικό δυναμικό, χάρις στις επί χρόνια πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να στηρίζει τα ερευνητικά ινστιτούτα και την επιστημονική εκπαίδευση. Αφετέρου παρέχει φορολογικά κίνητρα, καθώς και άλλα για την ενδυνάμωση της έρευνας και της ανάπτυξης. Τρίτον, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πιο χαλαρό και πιθανώς να διευκολύνει την προώθηση καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες κοστίζουν πολύ να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν στη Δύση.

Επιπλέον, η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων διευρύνεται στην Κίνα. Μέσα στην επόμενη τετραετία η φαρμακοβιομηχανία προβλέπει ότι η κινεζική αγορά θα καταστεί η πέμπτη μεγαλύτερη του κόσμου με συνολικές πωλήσεις 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Boston Consulting Group. Αν και ως επί το πλείστον οι εταιρείες βιοτεχνολογίας είναι κρατικές, δεν λείπουν και οι ιδιωτικές -μεταξύ των οποίων και επιχειρήσεις με ξένα κεφάλαια-, οι οποίες θέλουν να εκμεταλλευθούν το χαμηλό κόστος στην έρευνα και τις επιστημονικές ικανότητες των νέων πτυχιούχων της Κίνας.

Πολλές από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα έχουν χρηματοδοτηθεί από επαναπατρισθέντες Κινέζους, οι οποίοι επιστρέφουν μετά τις σπουδές τους ή τη σταδιοδρομία τους στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, στην εναρκτήρια φάση οι εταιρείες αυτές χρηματοδοτούνται από επενδυτές – καλούς αγγέλους, από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στα καινοτόμα επενδυτικά κεφάλαια ή από εύπορες οικογένειες. Εντούτοις, η χρηματοδότησή τους και η βιωσιμότητά τους στην επόμενη φάση αποτελεί πολλές φορές μια πρόκληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή