Παλαιές εφευρέσεις και ρήξη με το στάτους κβο

Παλαιές εφευρέσεις και ρήξη με το στάτους κβο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντι Ρόθμαν, υπεύθυνος μακροστρατηγικής της CLSA China, επισημαίνει ότι η Κίνα έχει μακρά ιστορία εφευρέσεων αλλά όχι καινοτομίας. Ως συνέπεια δεν σημειώθηκαν μεγάλες τομές, που θα οδηγούσαν στην εμπορευματοποίηση προϊόντων ή υπηρεσιών βασισμένων στη νέα τεχνολογία.

Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμα μειονέκτημα στην Κίνα. Σε έκθεσή του ο κ. Ρόθμαν, στην οποία επικαλείται τον Λιν Γιφού, διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Οικονομικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, αναφέρονται τα εξής: «Η Κίνα έχασε την πρώιμη ιστορικά τεχνολογική της πρωτοπορία, διότι δεν έκανε τη μετάβαση από την εφεύρεση, που βασιζόταν στην εμπειρία και την πρακτική εφαρμογή, στην καινοτομία, που βασίζεται στο πείραμα και την επιστημονική απόδειξη, όπως συνέβη στην Ευρώπη».

Στην ανώτατη εκπαίδευση της Κίνας κυριαρχεί η νοοτροπία ότι όποιος εντάσσεται στους κόλπους της δεν πρέπει να «βρωμίσει τα χέρια του». Κι αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί αυτοκινήτων δεν έχουν ποτέ τους οδηγήσει αυτοκίνητο και οι μηχανικοί ανθρακωρυχείων ποτέ τους δεν έχουν μπει σε ορυχείο. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων στην Κίνα διαμαρτύρονται γιατί οι σημερινοί φοιτητές και φοιτήτριες, που ανήκουν στη γενιά της πολιτικής του ενός παιδιού, απαιτούν διαφορετικές υπηρεσίες και υποδομές. Οι δε καθηγητές διαπιστώνουν ότι οι φοιτητές δεν σέβονται την ιεραρχία και την εξουσία τους και δεν κάνουν ό,τι τους λένε. Ισως αυτό προκαλέσει μεγάλη ρήξη, ειδικά εν όψει της ένταξης αυτών των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, οι οποίοι, όπως φαίνεται δεν θα έχουν την παραδοσιακή προσήλωση στην ομαδική εργασία. Ωστόσο, πιθανώς να αποδειχθούν καταλληλότεροι για την προώθηση της καινοτομίας, ειδικά εάν σκέπτονται διαφορετικά και υιοθετούν καινούργιες νοοτροπίες.

Σήμερα σχεδόν τα μισά από τα διδακτορικά των αμερικανικών πανεπιστημίων στην τεχνολογία και τις θετικές επιστήμες εκπονούνται από Κινέζους και Κινέζες, οι οποίοι/ες εντάσσονται στις αμερικανικές επιχειρήσεις και αποδεικνύονται εξαιρετικά δημιουργικοί/ές, όταν την ίδια στιγμή οι συνομήλικοί τους στην Κίνα χάνονται στη μετριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή