Ρωσία – Λευκορωσία: προσπάθεια αποφυγής της κρίσης

Ρωσία – Λευκορωσία: προσπάθεια αποφυγής της κρίσης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκιο Λευκορώσων αξιωματούχων αναμενόταν χθες το απόγευμα να επισκεφθεί τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση παρόμοια με την περυσινή ρωσοουκρανική, με επίκεντρο τις τιμές του φυσικού αερίου και πιθανές επιπτώσεις και για τη Δυτική Ευρώπη. Την είδηση επιβεβαίωνε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Λευκορωσίας, αποκαλύπτοντας ότι επικεφαλής του κλιμακίου θα ήταν ο ίδιος ο υπουργός, Εντουαρντ Τοβπένετς, και στόχος της επίσκεψης η υπογραφή σύμβασης για τις τιμές πριν από το νέο έτος.

Παρέμενε άγνωστο ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν το Μινσκ ήταν έτοιμο να ενδώσει στις απαιτήσεις του κρατικού μονοπωλίου της Ρωσίας, Gazprom. Η εταιρεία επέμενε προχθές ότι δεν θα τροποποιήσει την τελευταία της προσφορά και ζητούσε από τη Λευκορωσία αύξηση 123%, από 46 σε 105 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, από την 1η Ιανουαρίου. Από την πλευρά του, το Μινσκ υποστηρίζει ότι οι τιμές που πληρώνει πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερες, καθώς Ρωσία και Λευκορωσία είναι μέλη της ίδιας οικονομικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Ο νέος γύρος συνομιλιών είναι καρπός προσπάθειας εκτόνωσης της έντασης, η οποία σε πολλά θυμίζει όχι μόνο την περυσινή διένεξη με την Ουκρανία, αλλά και εκείνη των αρχών Δεκεμβρίου με τη Γεωργία. Αμφότερες έληξαν όταν η Μόσχα απέσπασε τελικά τη συγκατάθεση των χωρών αυτών για την επιδιωκόμενη αύξηση. Η Ουκρανία θα πληρώνει το 2007 130 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έναντι των φετινών 95, η Γεωργία 235 από 110, ενώ αύξηση συμφωνήθηκε και με τη Μολδαβία, από 160 σε 170 δολάρια. Από το Αζερμπαϊτζάν, επίσης, η Ρωσία ζητεί 235 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι των φετινών 110.

Εξακολουθεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει τους όρους της και στη Λευκορωσία, ιστορική σύμμαχό της και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, όπως ισχύει και με τις υπόλοιπες χώρες, την αύξηση των τιμών συνοδεύει και απαίτηση για από κοινού ιδιοκτησία δικτύων διανομής ενέργειας, στην προκειμένη περίπτωση του λευκορωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου Beltransgaz – κάτι που η κυβέρνηση της χώρας δέχεται να συζητήσει μόνον αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή