Στο σφυρί ιστορικά κτίρια της Γαλλίας

Στο σφυρί ιστορικά κτίρια της Γαλλίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πριν από τρία χρόνια δεν γνωρίζαμε τι είχαμε» λέει ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, αρμόδιος υπουργός του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας. Στοιχεία και εκτιμήσεις για την αξία των παλατιών, των εκκλησιών, των ξενοδοχείων και των γραφείων που ανήκαν στο Δημόσιο σε ολόκληρη την επικράτεια της Γαλλίας δεν υπήρχαν ή ήταν ανεπαρκή, έως ότου ο κ. Κοπέ και η Υπηρεσία Γαλλικών Κτιρίων, όπως ονομάσθηκε πρόσφατα ο κλάδος αυτός στο υπουργείο Οικονομικών, ανέλαβε την ευθύνη ενός προγράμματος για τη μερική πώληση της κρατικής περιουσίας.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων και του Μουσείου του Λούβρου δεν προσφέρονται προς πώληση. Ομως, χιλιάδες κτίρια μικρότερης ιστορικής σημασίας ενδέχεται να διατεθούν μαζικώς προς πώληση καθώς η συντήρησή τους έχει καταστεί δυσβάστακτο βάρος.

Πωλείται το Hotel Μagestic

Το γαλλικό Δημόσιο κατέχει περί τα 28.000 κτίρια, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 38 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Παναγία των Παρισίων και το Μουσείο του Λούβρου που έχουν συμβολική αξία ενός ευρώ.

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η γαλλική κυβέρνηση πούλησε κρατική περιουσία έναντι 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων συμπεριλαμβανομένων και άλλων κτιρίων αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, το 2006.

Προς πώληση οδεύει και το Hotel Magestic, εντός του ερχομένου Ιανουαρίου. Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι από την πώληση του πρώην πολυτελούς αυτού ξενοδοχείου στη λεωφόρο Κλεμπέρ, -όπου βρισκόταν το αρχηγείο των ναζί την περίοδο της καταλήψεως της Γαλλίας- θα αποκομίσει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στα υπό πώληση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου περιλαμβάνεται και το Hotel de Noirmoutiers, το οποίο κτίσθηκε τον δέκατο όγδοο αιώνα από τον Ζαν Κουρτόν, τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε την πρωθυπουργική κατοικία.

Ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία και ιδιωτικές επενδυτικές επιχειρήσεις είναι κυρίως οι αγοραστές των γαλλικών κτιρίων. Τον Φεβρουάριο του 2006 η Westbrook Partners, ένας αμερικανικός επενδυτικός ιδιωτικός όμιλος, αγόρασε ένα κτίριο κοντά στην Μαντλέν, μία νεοκλασική εκκλησία, στην καρδιά του Παρισιού. Τον Νοέμβριο του 2006 αγόρασε το ξενοδοχείο Concorde Saint – Lazare, κοντά στον ομώνυμο σταθμό του μετρό, που κτίσθηκε το 1880 με τις προθέσεις της γαλλικής κυβερνήσεως να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν με το τρένο. O Ομιλος Carlyle, ένας αμερικανικός ιδιωτικός επενδυτικός οργανισμός, αγόρασε 34 κτίρια τον Ιούλιο του 2006. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ομιλος Carlyle επικράτησε διαγωνισμού για την αγορά κτιρίου που κατείχε το τελωνείο, μέσα στην καρδιά του Παρισιού.

Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο Ομιλος Carlyle σχεδιάζει να προβεί και σε άλλες επενδύσεις στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. «Βεβαίως ενδιαφερόμαστε και για το ξενοδοχείο Majestic» λέει ο Ερικ Σάσον, επικεφαλής του Ομίλου Carlyle για το τμήμα που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη.

Μείωση δαπανών

«Στόχος του προγράμματος αυτού, όπως εξομολογείται ο υπουργός κ. Κοπέ, είναι να μειώσουμε τις δαπάνες μας». Το ογδόντα πέντε τοις εκατό των εισπράξεων από κάθε πώληση πηγαίνει στο ταμείο αυτού που το κατέχει και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Βεβαίως οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται διότι είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν από ένα πολυτελές κτίριο σε σύγχρονα οικήματα στα περίχωρα του Παρισιού, αλλά η χρήση του χώρου είναι πιο αποτελεσματική.

Με το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την πώληση δημοσίων κτιρίων και οικημάτων δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Μία έρευνα που έκανε το ινστιτούτο Montaigne, μία δεξαμενή σκέψεως στο Παρίσι, είναι πολύ επικριτικό στα κυβερνητικά σχέδια και προβάλλει στην επιχειρηματολογία του ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα στερείται συνοχής.

Από την πλευρά του, όμως, ο κ. Κοπέ, υπεραμυνόμενος, ισχυρίζεται ότι δεν ξεπουλά την δηόσια περιουσία αντί «πινακίου φακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή