Τα αυτοκίνητα Rolls Royce παραμένουν το σύμβολο αίγλης του Χονγκ Κονγκ

Τα αυτοκίνητα Rolls Royce παραμένουν το σύμβολο αίγλης του Χονγκ Κονγκ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πιο ιδιόμορφους εορτασμούς ευημερίας εμφανίζεται περιοδικώς στο Χονγκ Κογκ, κάθε φορά που το ξενοδοχείο Peninsula λαμβάνει τις παραγγελίες που έχει δώσει για τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα Rolls Royce.

Η παράδοση ξεκίνησε με τα επτά υπερπολυτελή αυτοκίνητα Silνer Shadows, το 1970, μόλις το Χονγκ Κονγκ αποκτούσε δύναμη ως διάσημο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ασίας. Τα βαθυπράσινα αυτοκίνητα έγιναν αμέσως σύμβολο της αίγλης της πόλεως παρόλο ότι εμφανίσθηκαν σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ το 1974. Εκτοτε έγιναν οκτώ διαφορετικές παραδόσεις οι οποίες «σημάδεψαν» την εξέλιξη του Χονγκ Κονγκ ως μια εκ των πλουσιοτέρων πόλεων του κόσμου. Η πιο πρόσφατη από τις παραδόσεις αυτοκινήτων Rolls Royce στο Χονγκ Κονγκ έγινε στις 14 Δεκεμβρίου, όταν ο Ιαν Ρόμπερτσον, ο διευθύνων σύμβουλoς της Rolls Royce παρέδωσε τα κλειδιά 14 μοντέλων Φάντομ, στον Μάικλ Καντούρι, πρόεδρο της επιχείρησης Ηongkong & Shangai Ηotels.

Η δαπάνη αυτής της συναλλαγής δεν έγινε γνωστή, αλλά η τιμή καταλόγου για κάθε αυτοκίνητο τοποθετείται στα 400.000 δολάρια και με τους δασμούς που επιβάλει το Χονγκ Κονγκ η τιμή αυτή διπλασιάζεται. Η μείωση του μεγέθους της παραγγελίας θα αποτελούσε πειρασμό, αλλά ο κ. Καντούρι έκρινε ότι κάθε ένα από τα παραδοθέντα αυτοκίνητα ήταν ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι είναι αναλογικά με τα 300 δωμάτια του ξενοδοχείου του Χονγκ Κονγκ. Οι σοφέρ του ξενοδοχείου στέλνονται στη Βρετανία για να εκπαιδευθούν σε εργοστάσιο της Rolls Royce διότι η οδήγηση ενός μοντέλου διαφέρει από ενός άλλου.

Το γεγονός ότι το ξενοδοχείο αγόρασε συνολικά 55 αυτοκίνητα Rolls Royce κατά το παρελθόν, φανερώνει ότι η διοίκησή του εγνώριζε τι έπρεπε να πράξει. Ο κ. Καντούρι ζήτησε να γίνουν 16 αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η τοποθέτηση ενός ειδικού κουτιού κάτω από το κάθισμα του οδηγού το οποίο διατηρεί παγωμένες πετσέτες, καθώς και η τοποθέτηση σε ειδικό σημείο του «αιρ κοντίσιον» ώστε οι επιβάτες να αισθάνονται περισσότερη άνεση.

Γιατί, όμως, τα αυτοκίνητά της βρήκαν μία τόσο φιλόξενη πατρίδα στο Χονγκ Κονγκ; Το γεγονός αυτό αποτελεί μυστήριο, τουλάχιστον από πρακτικής απόψεως. Τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εξαίσια. Οι αποστάσεις είναι μικρές και τα ταξί αφθονούν. Ομως ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Στην απαστράπτουσα λάμψη της οικονομικής άνθησης, η πόλη πλαισιώνεται από πολυτελή αυτοκίνητα. Κάθε χρόνο πωλούνται στο Χονγκ Κονγκ 20 αυτοκίνητα Rolls Royce και άλλα 70 σε ολόκληρη την Κίνα, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει την Ιαπωνία ως τρίτη αγορά της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο κ. Ρόμπερτσον εξομολογείται ότι η πώληση 100 αυτοκινήτων Rolls Royce τον ερχόμενο χρόνο δεν θα προκαλέσει ουδεμία έκπληξη. Βεβαίως δεν υπάρχει έλλειψη αγοραστών με φαντασία. Αφότου το ξενοδοχείο Peninsula έκανε την αρχή, μία σταθερή ουρά ανθρώπων σταματά εκεί για να φωτογραφηθεί, με τα μοντέλα της Rolls Royce.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή