ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω χαμηλών όγκων συναλλαγών και σχετικής ηρεμίας στις διεθνείς αγορές το ευρωπαϊκό νόμισμα ανήλθε σε νέα υψηλά έναντι βασικών νομισμάτων την τελευταία εργάσιμη εβδομάδα του έτους. Μετά μια σειρά θετικών οικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη πρόσφατα η άνοδος του ευρώ προς το τέλος της εβδομάδας που πέρασε τροφοδοτήθηκε από τα σχόλια του κ. Mersch, μέλους του νομισματικού συμβουλίου της ECB. Ο κ. Mersch δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προσδίδοντας έτσι στήριξη στις εκτιμήσεις της αγοράς για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων. Η πλειοψηφία της αγοράς εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα ανέλθουν στο 3,75% από το 3,50% που βρίσκεται σήμερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς αναμένει περαιτέρω αύξηση στο 4% μέχρι τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους.

Τα νομίσματα χαμηλού επιτοκίου, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για να χρηματοδοτήσουν τοποθετήσεις σε αγορές με υψηλότερες αποδόσεις, εξακολουθούσαν να βρίσκονται υπό πίεση την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το ελβετικό φράγκο συνέχισε την πτωτική του πορεία έχοντας διολισθήσει σε χαμηλά πλέον των 6,5 ετών έναντι του ευρώ στο 1,6106 την Πέμπτη προτού ανακάμψει ελαφρώς στο 1,6070 την Παρασκευή. Ο βασικός λόγος γι’ αυτή την πτωτική πορεία του ελβετικού φράγκου είναι η εκτίμηση ότι η διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στο ευρώ και στο φράγκο θα διατηρηθεί (ή θα διευρυνθεί) καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για αυξήσεις επιτοκίων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα έχουν περιοριστεί μετά την πρόσφατη πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό του 2007.

Το γιεν «χτύπησε» νέα χαμηλά όλων των εποχών έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα στο 156,76 συνεχίζοντας και αυτό την πτωτική του πορεία παρά την αναζωπύρωση των εκτιμήσεων αυτή την εβδομάδα για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας στις αρχές του επόμενου έτους. Η ισοτιμία ευρώ/γιεν βρισκόταν στο 156,60 την Παρασκευή. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, κ. Fukui, είπε σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα ότι η προσωπική κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική τάση καθώς τα δυνατά εταιρικά αποτελέσματα μεταφέρονται στα νοικοκυριά.

Το δολάριο βρήκε στήριξη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον βιομηχανικό τομέα και την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη, σημειώνοντας άνοδο στο 1,3103 έναντι του ευρώ από τα χαμηλά του 1,3202 νωρίτερα την εβδομάδα βρισκόταν, όμως, πιο εξασθενημένο την Παρασκευή στο 1,3168. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο έδειξαν άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της αγορά για ελαφριά πτώση υποδεικνύοντας ότι η αγορά κατοικίας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σύμφωνα με τον δείκτη τoυ Conference Board ανήλθε σε υψηλά 8 μηνών τον Δεκέμβριο κυρίως λόγω μεγαλύτερης αισιοδοξίας των καταναλωτών για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Βελτίωση σημείωσε και ο δείκτης Chicago PMI για τη δραστηριότητα στον βιομηχανικό τομέα των κεντροδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, ο οποίος ανήλθε στο 52,4 τον Δεκέμβριο από το 49,9 τον προηγούμενο μήνα σηματοδοτώντας την επιστροφή της ανάπτυξης στον βιομηχανικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά η αγορά συνεχίζει να τιμολογεί μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το ερχόμενο έτος περιορίζοντας έτσι την ελκυστικότητα του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ.

Το οικονομικό έτος 2006 κλείνει με φανερές τις εξής παραμέτρους: Πρώτον, τη σημαντική άνοδο των νομισμάτων με υψηλότερα (ή ενδεχόμενο για υψηλότερα) επιτόκια. Το 2006 χαρακτηρίστηκε από την άνοδο του ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων, άνοδο της στερλίνας κυρίως έναντι του δολαρίου, αλλά και άνοδο για παράδειγμα του αυστραλέζικου δολαρίου. Δεύτερον, τη μείωση της αβεβαιότητας για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων όπου η πλειοψηφία της αγοράς πλέον συμφωνεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση. Τρίτον, την επαναφορά των κερδών στις αναδυόμενες αγορές μετά την κρίση του καλοκαιριού, οι οποίες κλείνουν τη χρονιά ως επί το πλείστον με θετικό πρόσημο κυρίως όσον αφορά το εξωτερικό χρέος. Τέλος, την άνοδο των χρηματιστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο ωθούμενη κυρίως από την άνοδο των αμερικανικών μετοχών λόγω καλών εταιρικών αποτελεσμάτων και της υποχώρησης των ανησυχιών για σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Το νέο έτος ξεκινά με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχιζόμενη υψηλή ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ οι απόψεις της αγοράς συγκλίνουν ότι το 2007 θα είναι η χρονιά των μετοχών. Ιδιαίτερη προσοχή όμως συνιστάται σε περιπτώσεις γενικής αισιοδοξίας και επιλεκτικές επενδυτικές τοποθετήσεις προκειμένου να αποφευχθούν απογοητεύσεις.

* Η κ. Ρουμπινιάνα Δρακοπούλου είναι οικονομικός αναλυτής της Eurobank EFG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή