Οι προβλέψεις της Standard & Poor’s για την προσεχή διετία στις αγορές

Οι προβλέψεις της Standard & Poor’s για την προσεχή διετία στις αγορές

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι προβλέψεις της Standard & Poor’s για τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά το 2007, εκτιμώντας ότι ο δείκτης S&P Europe 350 θα κλείσει την επόμενη χρονιά στις 1.630 μονάδες με άνοδο 12% από τα τρέχοντα επίπεδα. Κατά τον διεθνή οίκο χρηματιστηριακών αναλύσεων και δεικτών και πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο βιομηχανικός κλάδος και οι φαρμακευτικές θα έχουν καλύτερες επιδόσεις από το σύνολο της αγοράς, ενώ τα καταναλωτικά είδη πλην βασικών και η πληροφορική χειρότερη.

Η S&P έχει εντοπίσει τρεις παράγοντες που θα καθοδηγήσουν την αγορά κατά το επόμενο δωδεκάμηνο: εξαγορές και συγχωνεύσεις, αυξημένη διάθεση ανάληψης κινδύνου και πτωτικές τιμές πετρελαίου.

Ζώνη Ευρώ και ΗΠΑ

Οσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο διεθνής οίκος βλέπει επιβράδυνση στη Ζώνη του Ευρώ και τις ΗΠΑ το 2007 που θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις επιδόσεις των αναδυόμενων οικονομιών (οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 30% της παγκόσμιας παραγωγής έναντι 22% πριν από μια δεκαετία). Συνεπώς, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει από το 3,9% φέτος στο 3,3% του χρόνου. Στη Ζώνη του Ευρώ η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,7% από 2,5%, ενώ στις ΗΠΑ στο 2,3% από 3,3% και στις ασιατικές χώρες πλην Ιαπωνίας στο 8,8% από 9,6%. Πάντως για το 2008 ο διεθνής οίκος περιμένει να επιταχύνει ξανά η παγκόσμια ανάπτυξη – ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί στη Ζώνη του Ευρώ, τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές.

Η S&P εκτιμά ότι ο τρέχων κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς θα συνεχίσει να έχει θετική επίδραση στο σύνολο της αγοράς για κάποιο διάστημα ακόμη.

Στην επόμενη φάση του κύκλου, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος, θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι εξαγορές ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρήσεων από εταιρείες των αναδυόμενων αγορών. Τα άφθονα συναλλαγματικά διαθέσιμα που έχουν συγκεντρώσει η Κίνα (άνω του ενός τρισ. δολαρίων) και η Ρωσία (350 δισ. δολάρια), αν και δεν θα χρησιμοποιηθούν αυτά καθεαυτά για εξαγορές, δείχνουν το μέγεθος του συναλλάγματος που συγκεντρώνουν οι κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις αυτών των δύο χωρών. Οι Ρώσοι «ολιγάρχες» δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό κλάδο και θέλουν να κάνουν διασπορά των επενδύσεών τους εκτός της πατρίδας τους. Οι Κινέζοι έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις ενεργειακές πηγές και τους άλλους φυσικούς πόρους της Αφρικής, αλλά και την εξαγορά επιχειρήσεων τεχνολογίας στις ώριμες αγορές.

Επιπλέον, οι επενδυτές δείχνουν να αυξάνουν τη διάθεσή τους για ανάληψη κινδύνου. Ως απόδειξη επικαλείται η S&P την πρόσφατη πτώση του VIX – μεγέθους που μετράει τις διακυμάνσεις στον δείκτη S&P500- στο 9,9 που είναι το νέο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η διακύμανση στα χρηματιστήρια ήταν ξανά σε τόσο χαμηλά επίπεδα το 1994. Στο ίδιο συμπέρασμα συνηγορεί και η μείωση της διαφοράς στα credit default swaps, που είναι το αντίστοιχο μήνυμα από την αγορά ομολόγων. Το ποσοστό default (αθέτησης υποχρεώσεων) στα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι λογικό να αυξηθεί, παρατηρεί η S&P, εξηγώντας ότι αυτό θα γίνει με διαχειρίσιμο ρυθμό που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Πετρέλαιο

Τέλος, θετικά είναι τα μηνύματα και από την αγορά πετρελαίου, όπως εκτιμά η S&P. Προβλέπει το πετρέλαιο στα 65 δολάρια ανά βαρέλι με σημαντική πιθανότητα να είναι και χαμηλότερη χάρη στη ζήτηση, την προσφορά και τον καιρό. Η ζήτηση θα συγκρατηθεί, καθώς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί, ενώ και τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα δεν είναι πλέον τόσο χαμηλά. Η προσφορά θα επηρεαστεί από τον βαθμό συμμόρφωσης των χωρών του ΟΠΕΚ με τη μείωση της παραγωγής που έχουν αποφασίσει συλλογικά – και που προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι υψηλός. Παράλληλα προβλέπεται ότι ο καιρός θα είναι θερμότερος από ό,τι συνήθως στο πρώτο τρίμηνο του 2007 στην Ευρώπη και τη Βόρειο και Νότιο Αμερική, ενώ το φαινόμενο του Ελ Νίνιο θα είναι φέτος ήπιο. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η S&P εκτιμά ότι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο βιομηχανικός κλάδος και οι φαρμακευτικές θα έχουν καλύτερες επιδόσεις από το σύνολο της αγοράς, τα καταναλωτικά είδη πλην βασικών και η πληροφορική χειρότερες, ενώ τα βασικά καταναλωτικά, η ενέργεια, οι χρηματοπιστωτικές, η υγεία, τα βασικά υλικά οι τηλεπικοινωνίες και η κοινή ωφέλεια στο επίπεδο της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή