H ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο θα οδηγηθούν μέσα στο 2007 οι γενικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά κέρδη που σημειώθηκαν το 2006, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -και όχι μόνον- επέδειξαν μεγάλη αντοχή μέσα στο 2006, αγνοώντας την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου χάρις στις συμφωνίες μαμούθ που συντελέστηκαν σε εξαγόρες και συγχωνεύσεις, αλλά και την υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 αναρριχήθηκε κατά τις αρχές του Δεκεμβρίου στις 6.271,40 μονάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2001, ενώ από τις αρχές του έτους έχει διασφαλίσει κέρδη 10,17%. Αντιστοίχως, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 16% και ο δείκτης Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 20%.

Τις εκτιμήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπως και για τους επιμέρους κλάδους, αναπτύσσουν οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

-Citigroup: Οι ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του οικονομικού κύκλου και οι προβλέψεις για μια αύξηση κερδών κατά 5% με 10% μέσα στο 2007 καθιστούν τις ευρωπαϊκές μετοχές απαραίτητο συστατικό στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Η Citigroup συστήνει υπερέκθεση στον κατασκευαστικό και τον ασφαλιστικό κλάδο, στον κλάδο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στα ΜΜΕ.

-Deusche Bank: Το 2007 θα είναι το πέμπτο έτος μιας ανοδικής αγοράς στην Ευρώπη, με την παγκόσμια ανάπτυξη να κινείται σε δυναμική τροχιά, τη ρευστότητα να παραμένει ισχυρή και την ευρωπαϊκή οικονομία να εξακολουθεί να αναπτύσσεται, κατά τις εκτιμήσεις της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας. Τα κέρδη των εταιρείων εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά μέσον όρο 7% και οι κλάδοι που θα παρουσίασουν τις υψηλότερες αποδόσεις είναι των τηλεπικοινωνιών, καλλυντικών και οικιακού εξοπλισμού, των ασφαλειών και του λιανικού εμπορίου. Αναχαιτιστικό ρόλο πιθανώς να διαδραματίσει η επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης, η περαιτέρω άνοδος του ευρώ και οι πιέσεις που ενδεχομένως να ασκηθούν στα περιθώρια κερδοφορίας.

-Goldman Sachs: Είναι πιθανή μια πρόσκαιρη πτώση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέσα στο 2007, αλλά αυτή η εξέλιξη δεν θα αποτελέσει τίποτα παραπάνω από μια ευκαιρία για την αγορά μετοχών. Μέχρι τα τέλη του 2007, ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx αναμένεται να φθάσει στις 380 μονάδες, με συνολικές αποδόσεις της τάξεως του 11%. Μικρές παραμένουν οι πιθανότητες μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο θα αποτελούσε μια παρατεταμένη υποχώρηση του δολαρίου.

-UΒS: Σε αποδόσεις της τάξεως του 11% προσβλέπει ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός όμιλος για τους επόμενους 12 μήνες, στοιχηματίζοντας σε άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη FTSEurofirst 300 στις 1.550 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2007. Το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις, με την ισχυρή παρουσία των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, παραμένει ισχυρό. Περίοπτη θέση στις προτμήσεις της UBS καταλαμβάνουν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τραπεζικό και τον φαρμακευτικό κλάδο.

-JΡ Morgan: Απαισιόξες είναι οι εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το 2007, δικαιολογώντας αυτήν τη στάση με το ότι ο κόσμος εισέρχεται στα τελευταία στάδια του οικονομικού κύκλου.

Ο δείκτης MSCI CI-Europe αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2007 να προσγειωθεί στις 1.400 μονάδες, χάνοντας το 2% της αξίας του συγκριτικά με τα τρέχοντα επίπεδα. «Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν θα παραιτηθούν της άσκησης μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, καθώς θα εντείνοται οι πληθωριστικές πιέσεις». Η JP Morgan τάσσεται υπέρ των μετοχών που δεν επηρεάζονται άμεσα από την εξέλιξη του οικονομικού κύκλου, ενώ προτίμηση δίνεται και στις μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ιδιαίτερη δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και όχι εκείνων που εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

-Μorgan Stanley: Τις καλύτερες εκτιμήσεις διαμορφώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, προεξοφλώντας αποδόσεις 13% και άνοδο 9,4% για τον δείκτη MSCI CI-Europe. «Είμαστε λίαν αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι αποτιμήσεις τους παραμένουν ελκυστικές, οι ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις πολλές και θετικές οι προοπτικές σε μακροοικονομικό επίπεδο». Στις προτιμήσεις της Morgan Stanley εντάσσονται οι αναπτυξιακές μετοχές, όπως στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης έναντι αυτών μικρής κεφαλαιοποίησης.

-ΑΒΝ Amro: «Οι προσδοκίες μας διαμορφώνονται σε αποδόσεις 10%, κατά μέσον όρο, συν μερίσματα». Στους κινδύνους που ενδεχομένως να αναχαιτίσουν τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών περιλαμβάνεται το ξέσπασμα κρίσης ρευστότητας και η επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή