Ανάπτυξη και Fed στο πλευρό του δολαρίου

Ανάπτυξη και Fed στο πλευρό του δολαρίου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι ενδείξεις για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, τονίζεται στο νέο, εβδομαδιαίο δελτίο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, της οποίας αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ερώτημα-κλειδί είναι πλέον εάν το δολάριο μπορεί να εξασφαλίσει περαιτέρω οφέλη από αυτές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις αρνητικές θέσεις τους ως προς την προοπτική του δολαρίου. Ωστόσο, στις τρέχουσες αποτιμήσεις του συνεχίζει να αντικατοπτρίζεται συγκρατημένη απαισιοδοξία, δεδομένου ότι η πρόσφατη ενίσχυσή του δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, βάσει των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τη στάση της Fed. Η εκτίμηση των αναλυτών της Morgan Stanley είναι ότι και αυτήν την εβδομάδα, η Fed θα περάσει το μήνυμα ότι σημαντικότερη ανησυχία της συνεχίζει να αποτελεί η πιθανότητα εκδήλωσης πληθωριστικών πιέσεων.

Τα στοιχεία φέρουν μεν την ευρωπαϊκή οικονομία να κινείται «πρόσω ολοταχώς», προοιωνίζοντας δε ότι ετοιμάζεται να «κατεβάσει» ταχύτητα! Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για την ΕΚΤ, όσο μάλιστα διατηρούνται υψηλοί οι ρυθμοί αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος και του δανεισμού. O πήχυς έχει ήδη τεθεί υψηλά σε ό,τι αφορά το ευρώ κρίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ιδιαίτερα έναντι του δολαρίου, συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι λαμβάνουν επιλεκτικά θετικές θέσεις έναντι του ευρώ, ιδιαίτερα έναντι ορισμένων εκ των υψηλότερων αποδόσεων νομισμάτων. Τα πρόσφατα στοιχεία προοιωνίζονται τη θετική προοπτική της εγχώριας κατανάλωσης στην Ιαπωνία, όμως το γιεν δεν ωφελείται ακόμη από αυτά. Η διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα δημιουργεί ερωτήματα, δεδομένης μάλιστα της ανάκαμψης άλλων νομισμάτων χαμηλού δανειακού κόστους, όπως είναι το ελβετικό φράγκο και το δολάριο Ταϊβάν. Η πρόβλεψη πάντως των αναλυτών της Morgan Stanley είναι ότι η πιθανότητα της αύξησης των επιτοκίων του γιεν μέσα στο καλοκαίρι, είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της δανεισμού, πριν αποκτήσει σαφή εικόνα της επίδρασης των πρόσφατων αυξήσεών τους κατά συνολικά μία ποσοστιαία μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή