Εξάρτηση προσδοκιών από τις ξένες αγορές

Εξάρτηση προσδοκιών από τις ξένες αγορές

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και του πιο αισιόδοξου επενδυτή. Το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές αυτή την περίοδο είναι ποιες είναι οι προοπτικές της αγοράς μας από εδώ και πέρα. Ενα χαρακτηριστικό γνώρισμα στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς είναι η παρατηρούμενη ολοένα και πιο ισχυρή συσχέτιση της πορείας του Γενικού Δείκτη με αυτήν των δεικτών των διεθνών αγορών και ειδικότερα, τον τελευταίο χρόνο, με τον δείκτη XETRA DAX του γερμανικού Χρηματιστηρίου. Αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό και την κυριαρχία των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση, αλλά και στον όγκο συναλλαγών του Χ.Α.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να συνοψίσουμε τους θετικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών για το υπόλοιπο του έτους:

1) Η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί στα παρόντα υψηλά επίπεδα. 2) Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει φθάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα. 3) Η τάση των εταιρικών κερδών είναι ανοδική, αν και επιβραδυνόμενη.

4) Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι λογικά δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις των εταιρειών (Ρ/Ε) κυρίως για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 5) Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ο κίνδυνος στο σενάριο ανόδου των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να προέρχεται από πιθανές εξελίξεις όπως:

1) Αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. 2) Κλείσιμο θέσεων carry trade στο ιαπωνικό νόμισμα. 3) Γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το Ιράν και το πετρέλαιο. 4) Η πιθανή βίαιη εκτόνωση στις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί σε κάποιες αγορές.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε ότι η θετική πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ.Αθ. θα συνεχιστεί προς την κατάκτηση νέων υψηλών.

* Διευθυντής Εργασιών της Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή