Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι… Δεν πρόκειται για το τζογάρισμα των Κινέζων επενδυτών που συμπεριφέρονται σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Αυτά τα έζησε και η Σοφοκλέους με τους Νεονάκηδες της πρόσφατης κερδοσκοπικής δυναστείας. Βεβαίως και προτιμώ τον «παράδεισο» της Wall Street, από τον κάλπικο του υπόλοιπου κόσμου. Και με ενθουσιάζουν οι επιδόσεις της σύγχρονης γενιάς των Ελλήνων εφοπλιστών στον ναό του κεφαλαίου. Αλλωστε, το μοναδικό σύγχρονο θαύμα που έχει να επιδείξει η Ελλάς είναι η ελληνική ναυτιλία.

Η Wall Street, που απολαμβάνει την εύνοια των επενδυτών, Αμερικανών και ξένων, πυροδοτεί έκρηξη κερδών. Τα σπουδαία deals νέων εξαγορών επιχειρήσεων που ανακοινώνονται στην Αμερική και στα οποία πρωτοστατούν οι αμερικανικές private- equity firms (εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων) και τα hedge funds, προκαλώντας ωκεανούς ρευστότητας στην αγορά, αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις που προσελκύουν μαζικώς τους επενδυτές στις αμερικανικές μετοχές.

Παράλληλα, η «θερμή» συμπεριφορά των Αμερικανών καταναλωτών, οι επενδύσεις της επιχειρηματικής Αμερικής και η έξαρση της επαναγοράς ιδίων μετοχών εκ μέρους των αμερικανικών κολοσσών συνεχίζουν να αναδύονται. Ακόμη και η FED τώρα πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για την αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας έχουν σχεδόν εκλείψει!

Στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, ο δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο επί ημερησίας βάσεως. Ο Dow εκτοξεύθηκε σε νέα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του -στις 13.692 μονάδες- προχθές Παρασκευή, καταγράφοντας το 26ο ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος από τις αρχές του έτους.

Και ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, εκτινάχθηκε σημειώνοντας το δικό του ιστορικό ρεκόρ ανόδου, αφού κατέρριψε μετά επτά χρόνια το ρεκόρ που είχε πετύχει στις 24 Μαρτίου του 2000.

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε και η κερδοφορία της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ), που δικαίως θεωρείται το χρυσό 10άρι της Wall Street. (Από το ακρωνύμιο της εταιρείας, ΤΕΝ, κύκλοι της Wall την αποκαλούν το χρυσό 10άρι.) Οι επιδόσεις-ρεκόρ του 2006 στην κερδοφορία της TEN που συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2007, είναι συναρπαστικές. Εξ ίσου συναρπαστική είναι και η συνολική απόδοση της μετοχής της TEN από τις 6 Μαρτίου του 2002, που άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέχρι τις 8 Μαΐου του 2007, καθώς ανέρχεται στο 404,79% και επί ετησίας βάσεως είναι 36,73%! Αρκεί να συγκρίνει κανείς μια παρόμοια συνολική επένδυση στον δείκτη Standard & Poor’s 500, που είναι της τάξεως του 5,96% ετησίως!

Η οικονομική ισχύς της ΤΕΝ, που αριθμεί μόλις 14 χρόνια λειτουργίας και γιόρτασε τον Μάρτιο τη χρυσή επέτειο των 5 ετών εισαγωγής της στη Wall Street, επιβεβαιώνει τις στρατηγικές επιλογές του κ. Νίκου Π. Τσάκου, προέδρου και CEO της TEN. Η κερδοφορία της ΤΕΝ είναι συνεχής, από 2,7 εκατ. δολάρια το 1994 έχει απογειωθεί στα επίπεδα-ρεκόρ των 196,4 εκατ. δολαρίων το 2006 Ο πανίσχυρος Ομιλος Τσάκου, από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς εφοπλιστικούς ομίλους της ελληνικής ναυτιλίας, που έχει δημιουργήσει ο πατέρας του Νίκου -ο καπετάνιος (όπως θέλει να τον αποκαλούν)- Παναγιώτης Τσάκος, κατέχει το 35% των μετοχών της ΤΕΝ. Φυσικά στην ΤΕΝ έχουν επενδύσει τα κορυφαία αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, όπως η διάσημη Fidelity και άλλα μεγαθήρια των επενδύσεων. Να επισημανθεί ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΝ συμμετέχουν σπουδαίες προσωπικότητες και πρόεδρος είναι ένας από τους κορυφαίους τραπεζίτες που έχει δουλέψει επί 33 χρόνια στην Αμερική, ο D. John Stavropoulos, που έχει διορισθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο George H.W. Bush να μετέχει ισοβίως στην Presidential Credit Standards Advisori Committee.

Εκτός από την εκτίμηση της ναυτιλιακής αγοράς σε ό,τι αφορά τους ναύλους και τις τιμές των πλοίων, οι μεταβλητές που καθορίζουν τη ζήτηση και ιδιαίτερα η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας έχουν καίρια σημασία για την επιτυχία της ναυτιλιακής επένδυσης. Μεταβλητές όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, τα τραπεζικά επιτόκια, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι τιμές των πρώτων υλών και οι εναλλαγές των σταδίων οικονομικής ανάπτυξης με τις κυκλικές διακυμάνσεις της οικονομίας (ύφεση-επέκταση) μπορούν να επιδράσουν σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια στο διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία. Οι εκτιμήσεις τού -μόλις 43 ετών σήμερα- Νίκου Π. Τσάκου απεδείχθησαν ιδιαίτερα έξυπνες.

Την πρώτη δημόσια εγγραφή της εταιρείας του την έκανε ο κ. Τσάκος το 1993 στο Χρηματιστήριο του Οσλο και στη συνέχεια έκανε την ευφυή κίνηση να εισαγάγει την ΤΕΝ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2002. Ξεκίνησε με 4 πλοία το 1993 χωρητικότητας 0,2 εκατ. dwt και σήμερα η ΤΕΝ ελέγχει (proforma) έναν υπερσύγχρονο στόλο 53 δεξαμενοπλοίων, που έχει χτίσει από το 1997, αξίας 2,6 δισ. δολαρίων, χωρητικότητας 5,7 εκατ. dwt (τα 23 από αυτά είναι και παγοθραυστικά), με μέσον όρο ηλικίας τα 5,4 έτη (έναντι των 11,1 ετών που είναι η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενόπλοιων). Από τα 53 δεξαμενόπλοια, τα 43 είναι σήμερα σε λειτουργία (όλα με διπλά τοιχώματα) και τα 10 υπό ναυπήγηση, που θα παραδοθούν μεταξύ 2007-2010.

Η ναυτιλία της μεταφοράς υγρού φορτίου περισσότερα από τέσσερα χρόνια παρουσιάζει τεράστια άνθηση κερδών για τις εταιρείες δεξαμενοπλοίων, που δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου βεληνεκούς σε περιβάλλον διακύμανσης και διάρκειας. Η με ιστορικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η ισχυρή δυναμική της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και του Ειρηνικού, η παγκοσμιοποίηση, η απουσία σοβαρών ενεργειακών κρίσεων, η δίψα για το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, καθώς και για πρώτες ύλες, τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια είναι οι παράγοντες που εξηγούν τις πηγές αυτού του φαινομένου. Αυτά, όμως, είναι κοινός τόπος. Η TEN είναι κάτι περισσότερο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή