Μνημόνιο συνεργασίας του νορβηγικού ομίλου Statoil με Gazprom Νeft

Μνημόνιο συνεργασίας του νορβηγικού ομίλου Statoil με Gazprom Νeft

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή μνημονίου με τη ρωσική Gazprom Νeft ανακοίνωσε χθες ο νορβηγικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Statoil, με στόχο τη διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας στην έρευνα και την παραγωγή, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Η Statoil, μία από τις πέντε δυτικές πετρελαϊκές που υπέστησαν πλήγμα πέρυσι, όταν το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom αποφάσισε να μην τους προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος Στόκμαν, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, έχει παρ’ όλα αυτά γνωστοποιήσει επανειλημμένως ότι θα συνεχίσει να διερευνά ευκαιρίες στη Ρωσία, όχι μόνο για πετρέλαιο, αλλά και για φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό και βάσει του χθεσινού μνημονίου, η Statoil θα συμβάλει στη συνεργασία κυρίως με την τεχνογνωσία που διαθέτει στις υπεράκτιες έρευνες και στην ανάπτυξη και εκτέλεση έργων στην Αρκτική. Ο πρόεδρος της Statoil Ρωσίας, Κρίστοφερ Μαρόε, τόνισε πως «οι συμπληρωματικές τεχνολογίες και η εμπειρία των δυο εταιρειών φιλοδοξούν να αποφέρουν απτές ευκαιρίες στη Ρωσία και στο εξωτερικό». Σύμφωνα, δε, με τον πρόεδρο της Gazprom Neft, Αλεξάντερ Ντιούκοφ, η συνεργασία αυτή θα δώσει στην εταιρεία του -μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Ρωσίας- την ευκαιρία να ανταλλάξει γνώσεις σε ό,τι αφορά τις έρευνες και την παραγωγή πετρελαίου, καθώς και «να ενώσουμε τις δυνάμεις αμφοτέρων των εταιρειών προκειμένου να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα».

Η Statoil βρίσκεται στο στάδιο εξαγοράς των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της επίσης νορβηγικής Norsk Hydro, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου της να καταστεί πανίσχυρη στη χώρα της και ικανή να ανταγωνιστεί άλλους κολοσούς στο εξωτερικό για την εξασφάλιση των όλο και σπανιότερων κοιτασμάτων πετρελαίου. Η Ηydro υπήρξε επίσης μια από τις εταιρείες που δεν επελέγησαν για την ανάπτυξη του Στόκμαν. Κάποιοι αναλυτές εξέφρασαν την άποψη πως η αποτυχία αμφοτέρων να εξασφαλίσουν μια θέση στο έργο υπήρξε καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις, ήτοι τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή