Καλύτερες από Ευρωζώνη – ΗΠΑ οι επιδόσεις της ιαπωνικής οικονομίας

Καλύτερες από Ευρωζώνη – ΗΠΑ οι επιδόσεις της ιαπωνικής οικονομίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερες επιδόσεις τόσο συγκριτικά με την οικονομία της Ευρωζώνης όσο και με την αμερικανική, είχε το πρώτο τρίμηνο φέτος η ιαπωνική, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας, πιθανότατα τον Αύγουστο.

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 0,8% το πρώτο τρίμηνο συγκριτικά με το τελευταίο του 2006, εν μέσω της μεγάλης αύξησης των επενδύσεων παγίων στοιχείων. Οι κεφαλαιακές δαπάνες αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο στην Ιαπωνία κατά 0,3% όπως διαπιστώνεται βάσει των τελικών υπολογισμών, ενώ οι αρχικοί τις έφεραν μειωμένες κατά 0,9%. Αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών έφεραν το αναθεωρημένο αυτό στοιχείο να διαμορφώνεται στο 0,5%, ακόμη και στο 0,3% αποδεικνύεται ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις παραμένουν σε θέση να στηρίζουν την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας τους.

Με ετήσιους ρυθμούς, το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο φέτος σε ποσοστό 3,3% ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονταν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 2,4%. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο φέτος η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμούς τριμήνου της τάξεως του 0,6% καθώς και ότι το ίδιο διάστημα, οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ανήλθαν επίσης μόλις στο 0,6%.

Κατά τη διάρκεια του -τελευταίου- ιαπωνικού οικονομικού έτους, το οποίο λήγει την 31η Μαρτίου, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 2,1%, παρουσιάζοντας επιβράδυνση από το αμέσως προηγουμένως έτος, για να αναπτυχθεί όμως με υψηλότερους ρυθμούς του 1,9% που προβλεπόταν επισήμως. Για το τρέχον οικονομικό έτος, η κυβέρνηση του Τόκιο προσβλέπει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή