Μείωση βιομηχανικής παραγωγής σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Μείωση βιομηχανικής παραγωγής σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακά τα μαντάτα για την Ευρωζώνη τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε σημαντική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της, ήτοι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Με τη βιομηχανική παραγωγή να παρουσιάζει αδυναμίες κατά την έναρξη του δευτέρου τριμήνου, η εν λόγω μειώθηκε κατά 0,8% τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία, σε αντίθεση μάλιστα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, που αναφέρονταν σε μικρή μεν, αύξηση δε. Τα επίσημα αυτά στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ενώ την Παρασκευή είχε δημοσιοποιηθεί η κατά 2,3% συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Απρίλιο. Επρόκειτο για την πρώτη μείωση μετά ένα εξάμηνο και τη δραματικότερη των τελευταίων επτά ετών.

Ωστόσο, οικονομολόγοι εξέφρασαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη σημασία αυτών των στοιχείων, με την πλειονότητά τους να εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ικανοποιητικά, τόσο φέτος όσο και το 2008, μετά την ισχυρή ανάκαμψή της το 2006. Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων αποδείχθηκαν, πάντως, εξαιρετικά λανθασμένες για τη βιομηχανική παραγωγή στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, έχοντας προβλέψει ότι θα αυξανόταν τον Απρίλιο κατά 0,6% στη Γερμανία και σε ποσοστό 0,2% τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία. Μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων, όμως, ορισμένοι αναφέρονται στην επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των ευρωπαϊκών εξαγωγών, εκτιμώντας ότι η βιομηχανική παραγωγή μπορεί να πλήττεται λόγω αυτών, εν μέσω της εκτίναξης του ευρώ προσφάτως έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του γιεν, με αποτέλεσμα να καθίστανται οι ευρωπαϊκές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές διεθνώς. Αρνητικό παράγοντα αποτελούν και τα αυξημένα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή