Νέο ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Νέο ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε τον Μάιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, φθάνοντας τα 22,45 δισ. δολάρια, μια εξέλιξη που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις που δέχεται το Πεκίνο για την ταχύτερη ανατίμηση του γουάν. Τον προηγούμενο μήνα, εν τω μεταξύ, το εμπορικό πλεόνασμα στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε διαμορφωθεί στα 16,9 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών περιορίζονταν για τον Μάιο στα 18,8 δισ. δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα εν λόγω στοιχεία ανακοινώθηκαν μία ημέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση της κινεζικής ηγεσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου θα συζητηθούν οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Τα επαναλαμβανόμενα ρεκόρ του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους βιομηχάνους και των αξιωματούχων σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ανταγωνιστικές τιμές

Ο βασικός παράγοντας όπου αποδίδεται το εμπορικό πλεονέκτημα της Κίνας είναι η χαμηλή ισοτιμία του γουάν, που καθιστά λίαν ανταγωνιστικές τις τιμές των κινεζικών προϊόντων. Αυτό ήταν, άλλωστε, το αντικείμενο της συζήτησης στη συνάντηση μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η αμερικανική Γερουσία πρόκειται να παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα νομοσχέδιο με στόχο την άσκηση πιέσεων στην Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπενθύμισε στην Κίνα πως οφείλει να ενισχύσει την ευελιξία του γουάν, μια άποψη που επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Κόγι Ομι. Επικριτικές δηλώσεις για τη βραδεία πορεία ανατίμησης του γουάν έχουν διατυπωθεί πρόσφατα και από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Σε αθροιστική βάση, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάιο του 2007 ανήλθε στα 216,7 δισ. δολάρια έναντι των 207,3 δισ. δολαρίων που είχαν καταγραφεί για την αντίστοιχη περίοδο μέχρι τον Απρίλιο.

«Ολα αυτά συμβαίνουν παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον έλεγχο του πλεονάσματος», παρατηρεί ο Γιρίνγκ Χουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας ότι «τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν συνέχιση αυτής της αυξητικής τάσης, κάτι που σημαίνει πως η Κίνα θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να ελέγξει αυτήν την πορεία».

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς, παρά ταύτα, επισημαίνουν ότι η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται όντως στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις εξαγωγές, τα οποία, όμως, ισχύουν από τον Ιούνιο.

Οι ίδιοι, παράλληλα, τηρούν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής. «Δεν νομίζω πως αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα αντιστρέψουν τους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών», υπογραμμίζει ο Τσεν Γουνζίν, στέλεχος της CITIC Securities στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι «οι υπόλοιπες χώρες εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση για τα φθηνά κινεζικά προϊόντα».

Σε ποσοστιαίους όρους, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 28,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών του 26,2%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 19,1%, δηλαδή ενισχύθηκαν σε χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τις εκτιμήσεις που έφθαναν το 21%.

Για πολλούς, όμως, η ανατίμηση του γουάν δεν επαρκεί για να αναχαιτιστεί η συνεχής αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος. Από τον Ιούλιο του 2005, όταν καταργήθηκε η δεκαετής σύνδεση του γουάν με το δολάριο και αφού ανατιμήθηκε το κινέζικο νόμισμα νόμισμα κατά 2,1%, έχει σημειώσει άνοδο μόνον 5,8%.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε, επίσης, ότι «οι μεγάλες εισροές κεφαλαίου ως αποτέλεσμα του πλεονάσματος δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας στην προσαρμογή της νομισματικής της πολιτικής», δηλώνει ο κ. Τσεν της CITIC Securities.

Νέα εμπόδια από ΗΠΑ

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ αναμένεται να θέσουν νέα εμπόδια στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. Οι αμερικανικές χαλυβουργίες ήδη επιδιώκουν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές των Κινέζων ανταγωνιστών τους, ενώ οι οικονομικοί παρατηρητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί από τις μεγάλες εισροές ρευστού. Υπενθυμίζουμε ότι αν και ο χρηματιστηριακός δείκτης CSI 300 έχει υποχωρήσει κατά 5,7% από τις 29 Μαΐου, παραμένει ενισχυμένος κατά 93% από τις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή