Ταχεία ανάκαμψη με πρωταγωνιστές τις τράπεζες

Ταχεία ανάκαμψη με πρωταγωνιστές τις τράπεζες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μία ολόκληρη εβδομάδα διόρθωσης, οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν χθες στη Δυτική Ευρώπη με άνοδο. Πρωταγωνίστριες του ράλι ήταν χθες οι τραπεζικές μετοχές, ενώ στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνέτεινε και η προοπτική για νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις, που είδε το φως της δημοσιότητας. Παρά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδος, ο δείκτης FTSEurofirst 300, ο οποίος έκλεισε χθες με άνοδο της τάξεως του 1%, παραμένει ενισχυμένος από τις αρχές του έτους σε ποσοστό 6,5%. Οπως ανέφεραν χθες αναλυτές, το ράλι τιμών των μετοχών εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες και μία διόρθωση μόνον ως υγιής μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Στον τραπεζικό τομέα, οι Deutsche Bank και BNP Paribas είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται κατά 2,2% και 2% αντιστοίχως, ενώ άνοδο της τάξεως του 1,5% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Barclays μετά την παρότρυνση που της απηύθυνε το αμερικανικό hedge fund, Atticus Capital, ζητώντας της να ακυρώσει την αξίας 87 δισ. δολαρίων προσφορά της για την εξαγορά της ΑΒΝ Amro. Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 3,4% σημείωσε εξάλλου η τιμή της μετοχής της Allianz, όταν κύκλοι της ανέφεραν ότι ο γερμανικός, ασφαλιστικός κολοσσός αναζητεί τρόπους να διαφυλάξει τη θέση του στην αγορά, με την εξαγορά μιας τράπεζας να αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά του.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης χθες οι τιμές των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης πρώτων υλών, με εκείνες των BHP Bilitton και Rio Tinto να ενισχύονται κατά 2,8% και κατά 2,6% αντιστοίχως. Η φημολογία, που κατέκλυσε εκ νέου τις αγορές, περί επικείμενης εξαγοράς της γαλλικής Vallourec από τη ρωσική Gazprom, είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής της μετοχής της πρώτης σε ποσοστό 3,7%. Ανοδο, της τάξεως του 2,2% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Centrica παρά τις διαβεβαιώσεις της Gazprom ότι δεν προτίθεται να εξαγοράσει τον βρετανικό κολοσσό παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ενισχυμένη, σε ποσοστό 2,3% έκλεισε χθες και η τιμή της μετοχής της ThyssenKrupp, αν και ο γερμανικός κολοσσός διέψευσε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για τη συγχώνευσή της ή για τη σύναψη συνεργασίας είτε με την αμερικανική U.S. Steel είτε με τη ρωσική Severstal. Ανοδο της τάξεως του 2,6% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Air France – KLM κατόπιν δηλώσεων στελεχών της ότι ενδιαφέρεται για εξαγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή