Υψηλότατες οι αποδοχές των συνιδρυτών του ομίλου Blackstone

Υψηλότατες οι αποδοχές των συνιδρυτών του ομίλου Blackstone

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές των ανωτάτων στελεχών του, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον όμιλο Blackstone, των επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του, ο 60χρονος Στίβεν Σβάρτσμαν, έλαβε πέρυσι σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να λάβει τουλάχιστον άλλα 450 για τις υπηρεσίες που προσφέρει, μετά την εισαγωγή του ομίλου στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο συνιδρυτής της, Πίτερ Τζ. Πίτερσον, 80 ετών σήμερα, έλαβε πέρυσι μισθούς συνολικής αξίας 212,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτά τα ποσά, τα δύο στελέχη καταγράφουν ρεκόρ στον κλάδο των επενδύσεων, ενώ η αποζημίωση των 54 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, με την οποία αμείβεται ο Λόιντ Μπλανκφάιν, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Group Inc., επικεφαλής της πλέον κερδοφόρου επενδυτικής τράπεζας παγκοσμίως, μοιάζει… αμελητέα. Ωστόσο, οι αποδοχές των Σβάρτσμαν και Πίτερσον είναι επίσης πολύ κατώτερες του μέσου όρου των 25 καλύτερα αμειβομένων στελεχών του κλάδου διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης επενδυτικών κινδύνων (hedge funds), που κατά μέσον όρο ανήλθαν πέρυσι στα 570 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της έκδοσης Institutional Investor’s Alpha. Το καλύτερα αμειβόμενο στέλεχος παγκοσμίως φαίνεται όμως ότι ήταν πέρυσι ο Τζέιμς Αϊμονς, πρόεδρος της Renaissance Techno logies Corp., με αποδοχές της τάξεως των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, τα δύο ανώτατα στελέχη της Blackstone αναμένεται να γίνουν σύντομα πολύ πλουσιότερα. Ο κ. Σβάρτσμαν θα συνεχίσει να ελέγχει σχεδόν το 24% του ομίλου μετά την προαναφερόμενη εισαγωγή, η οποία δρομολογείται και θα έχει υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εφόσον δε η τιμή εισαγωγής διαμορφωθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα, των 30 δολαρίων ανά μετοχή, τότε το μερίδιο του κ. Σβάρτσμαν θα είναι αξίας 7,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας αντλήσει όμως και 449,2 εκατομμύρια από τη ρευστοποίηση ενός μικρού ποσοστού. Ο έτερος εκ των συνιδρυτών της Blackstone, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως του κλάδου επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, ο Πίτερ Τζ. Πίτερσον, αναμένεται να λάβει 1,88 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της εισαγωγής της εταιρείας στη χρηματιστηριακή αγορά ενώ θα συνεχίσει να ελέγχει ένα ποσοστό της, της τάξεως του 4%. Από κοινού, οι συνιδρυτές της εταιρείας, η οποία την τελευταία 20ετία έχει πραγματοποιήσει εξαγορές συνολικής αξίας 199 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ελέγχουν το 28% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, η οποία άρχισε να δραστηριοποιείται με ένα κεφάλαιο αξίας μόλις 400.000 δολαρίων, αποτιμάται -κατά την επικείμενη εισαγωγή της- στα 32,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 12,3% των μετοχών της θα βρεθεί στη διασπορά ενώ προσφάτως και στο πλαίσιο ιδιωτικής συμφωνίας, η μεγαλύτερη κρατική κινεζική εταιρεία επενδύσεων απέκτησε το 9,7% του μετοχικού κεφαλαίου της, με την υποχρέωση μάλιστα να παρακρατήσει τις μετοχές για τουλάχιστον μια πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή