EADS: παραιτήθηκε ο επικεφαλής στρατηγικής κ. Γκατ

EADS: παραιτήθηκε ο επικεφαλής στρατηγικής κ. Γκατ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της έκθεσης αεροναυπηγικής στο Παρίσι, ο επικεφαλής στρατηγικής στην EADS, Ζαν-Πολ Γκατ, υπέβαλε την παραίτησή του λόγω διαφωνιών που επικρατούν σε θέματα διοίκησης του ευρωπαϊκού ομίλου αεροδιαστημικής.

Είναι το τελευταίο δυσάρεστο περιστατικό που συνδέεται με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή της θυγατρικής Airbus, όπως και μιας εσωτερικής έρευνας που διεξάγεται στους κόλπους του ομίλου με επίκεντρο παρατυπίες που έγιναν στη διαπραγμάτευση της μετοχής του.

Αποζημίωση 2,8 εκατ. ευρώ

«Είχα κάποιες διαφωνίες με την εργοδοσία σε θέματα οργάνωσης», δήλωσε ο κ. Γκατ, μέλος επίσης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, σε συνέντευξη που έδωσε στην ημερήσια εφημερίδα «Le Figaro». «Αποχωρώ τώρα επειδή μετά την πάροδο πολύμηνων συζητήσεων δεν κατέληξα σε διέξοδο με τους διευθύνοντες συμβούλους Λουί Γκαλουά και Τόμας Εντερς σ’ ό,τι αφορά τη σύγκλιση των τμημάτων μάρκετινγκ, πωλήσεων και στρατηγικής, μια κίνηση που θεωρούσα απαραίτητη». Ο ίδιος στη συνέχεια ανέφερε ότι θα λάβει αποζημίωση 2,8 εκατ. ευρώ ή 3,8 εκατ. δολαρίων.

Η αποχώρηση του κ. Γκατ στις αρχές του Οκτωβρίου ήταν κοινό μυστικό τις τελευταίες εβδομάδες, τροφοδοτώντας σενάρια που ήθελαν να λαμβάνει μεγαλύτερη αποζημίωση, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα αποζημιώσεων των υψηλόβαθμων στελεχών έχουν αποτελέσει θέμα πολιτικής διαμάχης στη Γαλλία, με τον νέο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να υπόσχεται την κατάργηση των πλούσιων συμβάσεων.

Στην περίπτωση της EADS, οι τόνοι είναι ακόμα πιο υψηλοί δεδομένου ότι η διοίκηση έχει δρομολογήσει την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν μετά τη διετή καθυστέρηση στην παράδοση του σούπερ τζάμπο Α380.

Ανοδος της μετοχής

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, ο Νόελ Φόργκαντ υπέβαλε την παραίτησή του, λαμβάνοντας αποζημίωση 8,5 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό βάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ γαλλικών και γερμανικών παραγόντων της διοίκησης του ομίλου.

Μετά την είδηση για την επικείμενη αποχώρηση του κ. Γκατ, η τιμή της μετοχής της ΕΑDS σημείωνε χθες στο Παρίσι άνοδο 1,5%, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της αγοράς. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωπαϊκού ομίλου αεροναυπηγικής, τον κ. Γκατ πρόκειται να αντικαταστήσει ο 41χρονος Μαρβάν Λαούντ, επικεφαλής της εταιρείας πυραύλων MBDA, στο μετοχικό κεφαλαίο της οποίας κατέχει μερίδιο η ΕΑDS με τη βρετανική ΒΑΕ Systems, όπως η ιταλική Finmeccanica.

Ετσι κλείνει το κεφάλαιο των «παιδιών του Λαγκαντέρ», δηλαδή της ομάδας των νέων και πολλά υποσχόμενων στελεχών που επιστρατεύθηκαν από τον αποβιώσαντα Ζαν Λουκ Λαγκαντέρ, ο οποίος ενοποίησε τις γαλλικές Matra και Aerospatiale, που στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στη σύμπραξη EADS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή