EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρισέ: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό

Ο,τι χρειαστεί θα πράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος -μιλώντας χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- σημείωσε ότι δεν ανέφερε τη λέξη «παύση» σε ό,τι αφορά την προοπτική νέας ανόδου των επιτοκίων, στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας. Το σχόλιό του συνάδει με τις προσδοκίες των πέντε από τους έξι αναλυτές σε σφυγμομέτρηση του «Ρόιτερς», που εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, στο 4,25%.

Εως και 6,7% η ανάπτυξη

Με ρυθμούς της τάξης ώς και 6,7%, ήτοι ταχύτερους έναντι των αρχικώς αναμενομένων, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία της Ρωσίας το 2007, ενώ η ενίσχυση του ρουβλιού δεν εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πλήγμα σε αυτή την πορεία. Τάδε έφη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξέι Κουντρίν, επισημαίνοντας ότι, πάντως, «θα ήταν καλύτερο να μειωθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού και κατ’ αυτό τον τρόπο να μειωθούν τόσο ο προϋπολογισμός όσο και οι κίνδυνοι ανατίμησης του νομίσματος».

Αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Αύξηση 3,5% κατέγραψαν πέρυσι οι δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό διεθνώς, φθάνοντας στο 1,2 τρισ. δολάρια, με την εκτίναξη του κόστους για τις πολεμικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ δαπάνησαν 529 δισ. δολάρια -ποσό μόλις οριακά χαμηλότερο από τον ΑΕΠ της Ολλανδίας και αυξημένο κατά 5% από το 2005- για στρατιωτικές δραστηριότητες το 2006. Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Κίνα, η οποία εκσυγχρονίζει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της, αυξήθηκαν από 44,3 δισ. δολάρια σε 49,5 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Η Atticus για ΑΒΝ Αmro

Εκκληση προς τη Barclays απηύθυνε χθες το επενδυτικό κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου Atticus Capital για άρση της προσφοράς 65 δισ. ευρώ με στόχο την απόκτηση της ολλανδικής τράπεζας ΑΒΝ Amro μετά την εξαγορά, εκ μέρους του κεφαλαίου, σημαντικού μεριδίου στη βρετανική τράπεζα. Το σκεπτικό, σύμφωνα με επιστολή της Αtticus στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Barclays που δημοσίευσαν οι «Financial Times», είναι πως η τελευταία θα αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, για να αποκτήσει «μια κατώτερη δραστηριότητα σε μια δημοπρασία που διογκώνει τις τιμές».

Ηττα για τη Philip Μorris

Ηττα για τον κολοσσό της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, μονάδας της Αltria Group, συνιστά η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ βάσει της οποίας η συλλογική αγωγή κατά της εταιρείας δεν θα πρέπει να κριθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα να αντιστρέψουν απόφαση εκδίκασης της αγωγής όχι στο πολιτειακό δικαστήριο του Αρκάνσας, όπου είχε κατατεθεί, αλλά στο ομοσπονδιακό.

Κάτω από τα 69 δολ. το πετρέλαιο

Σταθεροποιητικά κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι κινήθηκαν χθες οι τιμές του Βrent στην αγορά του Λονδίνου, διαμορφούμενες κατά τις απογευματινές ώρες στα 68,60 δολάρια, μετά τη διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας προς τους Ασιάτες και Ευρωπαίους πελάτες της ότι θα διατηρήσει σταθερή την παραγωγή της τον Ιούλιο. Την ίδια ώρα, εκείνες του αργού της Νέας Υόρκης κατέγραφαν οριακή άνοδο στα 64,99 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή