Κίνα: πληθωρισμός λόγω ανατίμησης τροφίμων

Κίνα: πληθωρισμός λόγω ανατίμησης τροφίμων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγάλη άνοδος των τιμών των τροφίμων στη διάρκεια του Μαΐου ενίσχυσε τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα, σε ετήσια βάση, οδηγώντας τον δείκτη στο ζενίθ των τελευταίων 27 μηνών. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας πυροδοτούν νέα σενάρια για μια αύξηση των επιτοκίων στην ταχύρρυθμη οικονομία της χώρας.

Οι τιμές των τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του καλαθιού του καταναλωτή, αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ οι ελλείψεις στην προσφορά χοιρινού κρέατος οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές κρέατος της τάξεως του 26,5%. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης του πληθωρισμού διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 3,4% από το 3% του Απριλίου. Αν και τα εν λόγω στοιχεία είχαν προβλεφθεί από τους αναλυτές της αγοράς, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης υπέστη απώλειες 2,1% λόγω της ανησυχίας που επικράτησε για την εφαρμογή μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Στη συνέχεια, όμως, επικράτησε κλίμα ψυχραιμίας και ο δείκτης της Σαγκάης κατέγραψε κέρδη 1,9%.

Μια ένδειξη που σηματοδοτεί τις συνέπειες του πληθωρισμού στην οικονομία είναι ότι η συνολική αξία των καταθέσεων των νοικοκυριών υποχώρησε τον Μάιο στα 278,4 δισ. γουάν ή 36,4 δισ. δολάρια. Είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία, δεδομένου και του ότι εκατομμύρια Κινέζοι επένδυσαν μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους στη χρηματιστηριακή αγορά, επιδιώκοντας υψηλότερες αποδόσεις. Σημειωτέον ότι ο γενικός δείκτης της Σαγκάης έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους άνοδο 100%.

Οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs επισήμαναν σε σχετική ανάλυση ότι «αναμένουμε την υιοθέτηση μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής, εάν ληφθεί υπόψη η πορεία του πληθωρισμού και των πραγματικών, αρνητικών επιτοκίων». Αυτήν την άποψη συμμερίζεται και ο Κινέζος οικονομολόγος Χι Χουανγκρόνγκ της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, προβλέποντας τρίτη αύξηση των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, εξαιτίας του ότι τα πραγματικά επιτόκια στους λογαριασμούς καταθέσεων φλερτάρουν με αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, το επιτόκιο σε 12μηνα πιστοποιητικά καταθέσεων κυμαίνεται στο 3,06%, κάτι που σημαίνει ότι εάν αφαιρεθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις τότε η πραγματική αξία των αποταμιεύσεων εμφανίζει αρνητικές αποδόσεις.

Στόχος της κεντρικής τράπεζες της Κίνας, εν τω μεταξύ, είναι να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο 3% εντός του 2007. Κατά κανόνα, όμως, οι κεντρικές τράπεζες δεν αντιδρούν στη μεγάλη άνοδο των τιμών των τροφίμων ή της ενέργειας αρκεί να μην επηρεάζουν τις τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, ο Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης αντιμετωπίζει μια πιο περίπλοκη κατάσταση, δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει υψηλή ρευστότητα από το τεράστιο εμπορικό της χώρας. Μάλιστα, προχθές, ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ για τον περασμένο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης στην προσφορά χρήματος υποχώρησε τον Μάιο στο 16,7% από το 17,7% του Απριλίου, λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αναχαίτισή του. Παρά ταύτα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα δεν θα επαναπαυτεί στις προαναφερόμενες μετρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή