Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης σε ενέργεια φέτος

Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης σε ενέργεια φέτος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτερους των αρχικώς αναμενόμενων ρυθμούς θα αυξηθεί φέτος η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια. Αυτή την εκτίμηση εκφράζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στη μηνιαία έκθεσή της για τον Ιούνιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων καλούν τον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής του. Ειδικότερα, η ΙΕΑ προβλέπει ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί φέτος στα 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξανόμενη κατά 2% ή κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.

Η έκθεση σηματοδοτεί τον τέταρτο συναπτό μήνα κατά τον οποίο η ΙΕΑ καλεί το καρτέλ για αύξηση της παραγωγής του, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν ξανά εκτιναχθεί στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι έναντι 50 τον Ιανουάριο. Οπως παραδέχθηκε αναλυτής της ΙΕΑ, «σαφώς χρειαζόμαστε περισσότερο αργό στην αγορά». Η αναβάθμιση των προβλέψεων, πάντως, αντικατοπτρίζει την αναθεώρηση στοιχείων για το 2005 και την υψηλότερη της αναμενόμενης ζήτηση σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, η Βενεζουέλα και η πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έκθεση καταδεικνύει ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να κινηθούν ανοδικά, αν ο ΟΠΕΚ δεν αυξήσει τις ποσότητες που διοχετεύει στην αγορά. Ιδίως εφόσον τα αποθέματα καυσίμων στις ανεπτυγμένες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν άρχισε να γίνεται αισθητή η μείωση της προσφοράς του καρτέλ. Και παρότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 9,9 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο, η ΙΕΑ προειδοποιεί ότι η τάση ίσως να αντιστραφεί αν ο 12μελής ΟΠΕΚ διατηρήσει την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα. Οπως υπολογίζεται στην έκθεση, αν το καρτέλ αντλήσει περί τα 30,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ήτοι, 200.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα από την ποσότητα που εκτιμάται ότι παρήχθη τον Μάιο- τα αποθέματα θα συρρικνωθούν κατά 1 εκατ. βαρέλια, στο 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΕΚ, ο οποίος παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου, συμφώνησε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επιμένοντας πως η προσφορά στις αγορές είναι υπεραρκετή. Τα 10 μέλη που καλύπτουν οι σχετικές συμφωνίες -εξαιρούνται το Ιράκ και η νεοεισαχθείσα Ανγκόλα- άντλησαν 26,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή