Σε πτωτική, αλλά ελεγχόμενη, πορεία οι δείκτες

Σε πτωτική, αλλά ελεγχόμενη, πορεία οι δείκτες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθαν χθες σε πτωτική πορεία οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Δυτική Ευρώπη, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών των τραπεζικών αλλά και των μετοχών των εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χθες με πτώση της τάξεως του 0,53%, έχοντας ανακάμψει την προηγούμενη ημέρα έπειτα από πενθήμερη υποχώρηση. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δεν βιάζονται να κάνουν προς το παρόν λόγο για διόρθωση, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές παραμένει ελεγχόμενη.

Το βλέμμα του επενδυτικού κοινού παραμένει στραμμένο στην πιθανότητα της περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα την άσκηση πιέσεων στις χρηματιστηριακές τιμές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, υποχώρησαν χθες οι τιμές των κρατικών ομολόγων και οι αποδόσεις τους σημείωσαν νέα άνοδο όταν έγινε γνωστή η αύξηση των τιμών καταναλωτού και παραγωγού στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Τραπέζης της Αγγλίας άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης και των επιτοκίων δανεισμού της στερλίνας, εκτιμώντας ότι ίσως είναι απαραίτητη για την αναχαίτιση τυχόν πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία. Στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό στη Βρετανία, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, κατέδειξαν την επιτάχυνση των ρυθμών αύξησής του με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 1997. Ως αποτέλεσμα, επενδυτές εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στερλίνας θα αυξηθεί εκ νέου πριν από το τέταρτο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων-ορόσημων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν τις μεσημβρινές ώρες χθες κατά 0,05 μονάδες, στο 5,22%. Οι εν λόγω αποδόσεις ουδέποτε υπερέβησαν το 5,19% από τον Νοέμβριο του 2000.

Στις μεγάλες χαμένες της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται η βρετανική τράπεζα HBO’s, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία μειώθηκε κατά 3,6% όταν δημοσιοποίησε τη σημαντική μείωση του μεριδίου της στις εκδόσεις νέων στεγαστικών δανείων.

Ο κλαδικός δείκτης της υψηλής τεχνολογίας DJ Stoxx European Technology υποχώρησε, εξάλλου, χθες σε ποσοστό 1,6% μετά την υποβάθμιση από την Texas Instruments στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, των εκτιμήσεών της για τη διαμόρφωση του τζίρου της το δεύτερο τρίμηνο φέτος. Η Νokia, η μεγαλύτερη πελάτις της Texas Instruments, είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να συρρικνώνεται κατά 1,8%. Ανοδο 3,4% σημείωσε η μετοχή της Rolls Royce.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή