EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για την εξαναγκαστική εργασία

Ολοκλήρωσε τις πληρωμές του το ταμείο εξαναγκαστικής εργασίας που δημιουργήθηκε προ ετών από το γερμανικό κράτος και γερμανικές εταιρείες, για να αποζημιωθούν εκείνοι που υποχρεώθηκαν να εργαστούν για το καθεστώς των ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι σήμερα το ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε προ επταετίας, έχει καταβάλει 4,37 δισ. ευρώ ή 5,83 δισ. δολάρια σε 1,7 εκατ. άτομα που εργάστηκαν ως σκλάβοι υπό το ναζιστικό καθεστώς ή τους απογόνους τους και που προέρχονται από 100 χώρες. «Πολλοί από εκείνους που φυλακίστηκαν και υποβλήθηκαν σε εξαναγκαστική εργασία δεν επιβίωσαν από τα μαρτύρια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αυτοί που επιβιώσαν είναι σωματικά ή ψυχολογικά στιγματισμένοι», δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα στο Βερολίνο. Γερμανικές εταιρείες όπως είναι η κατασκευαστική Zueblin AG και η τράπεζα Deutsche Bank συνέβαλαν στο ταμείο για να αποζημιωθούν κρατικές εταιρείες άλλων χωρών που εργάστηκαν στη διάρκεια του πολέμου.

Ζημίες και πάλι για Αlitalia

Ενα ακόμη ζημιογόνο τρίμηνο ήταν το τελευταίο για την Alitalia, με τον ιταλικό αερομεταφορέα, του οποίου οι ημερήσιες οικονομικές απώλειες ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, να προειδοποιεί τους εργαζομένους του ότι οι περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις τους μπορεί να αποφέρουν καίριο πλήγμα στη ρευστότητά του. Ωστόσο, η εταιρεία εξασφάλισε πράσινο φως όσον αφορά στην οικονομική θέση της το 2006, με τον ισολογισμό της να έχει εγκριθεί και υπογραφεί από ορκωτούς λογιστές. Το γεγονός ανακούφισε χθες το επενδυτικό κοινό, που έως τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες έδειχνε την προτίμησή του για τη μετοχή της Alitalia, ωθώντας τη σε άνοδο της τάξεως του 1,6%. Οι ζημίες ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο φέτος στα 135 εκατ. ευρώ, έναντι 159 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αισιοδοξία γερμανικών εταιρειών

Περισσότερο αισιόδοξες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το… 1966 εμφανίζονται σήμερα οι γερμανικές επιχειρήσεις αναφορικά με το μέλλον τους, σύμφωνα με την Ενωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας, DIHK. Η ίδια αναβάθμισε χθες τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, υπολογίζοντάς τη στο 2,8% από το 2,3% στο οποίο ανεφέρετο τον Φεβρουάριο. Από επιμέρους στοιχεία της DIHK διαπιστώνεται ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο 12άμηνο είναι οι «μεγαλύτερες» μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, ενώ εξαγωγείς δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ακριβό ευρώ.

Ενίσχυση παραγωγικότητας

Ταχύτερα συγκριτικά με τις ΗΠΑ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο η παραγωγικότητα στον Καναδά, με τους ρυθμούς της να επιταχύνονται στο 0,7% από 0,2% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Αντιθέτως, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας περιορίσθηκαν το πρώτο τρίμηνο φέτος στις ΗΠΑ στο 0,1%, εν μέσω της ευρύτερης επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Robusta: στα ύψη 9ετίας οι τιμές

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών εκτοξεύθηκαν χθες στην αγορά του Λονδίνου LIFFE οι τιμές του καφέ τύπου Robusta, ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές του σίτου εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών. Οι τιμές του καφέ σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 70% το τελευταίο δωδεκάμηνο και έχουν τριπλασιασθεί από τον Νοέμβριο του 2004. Οι ανοδικές τάσεις των τιμών πολλών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων πλέον και βασικών τροφίμων, προοιωνίζονται πληθωριστικές πιέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή