Ανοδος, με τον φόβο των ομολόγων να υποχωρεί

Ανοδος, με τον φόβο των ομολόγων να υποχωρεί

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν στην πλειονότητά τους χθες οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, με τους φόβους των επενδυτών αναφορικά με την εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν, των τιμών του πετρελαίου να διαμορφώνονται εκ νέου πάνω από τα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι, αλλά και νέων στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τη σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων εκεί, τα οποία προοιωνίζονται την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης, καλά κρατεί η υπόθεση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, με εκείνη του στόχου εξαγοράς της ΑΒΝ Amro να επανέρχεται χθες στο προσκήνιο, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Barclays θα αυξήσει τη σχετική προσφορά της, αλλά και των ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της Santander, με απώτερο στόχο τη χρηματοδότηση της ίδιας, επιδιωκόμενης και από τον ισπανικό, τραπεζικό κολοσσό εξαγοράς.

Αναλυτές ανέφεραν εξάλλου χθες ότι η προοπτική αύξησης της κερδοφορίας των εισηγμένων παραμένει θετική, όπως, θετική παραμένει και η προοπτική των αποδόσεών τους, συγκριτικά με εκείνες των ομολόγων, παρά τη μείωση της μεταξύ τους διαφοράς. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων – ορόσημα του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε πάντως χθες το απόγευμα στο 5,23% έχοντας εκτοξευθεί νωρίτερα στο 5,33%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Οι εποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των κρατων-μελών της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκαν επίσης χθες πάνω από το 4,7%, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Η εκτίναξη των εν λόγω αποδόσεων στην Ευρωζώνη αποδόθηκε στη δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ερκιι Λίικανεν, ο οποίος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει «θετική» για πολλά χρόνια. O παλιός γνώριμος, Αλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε εξάλλου χθες ότι η παγκοσμίως διαθέσιμη ρευστότητα ενδέχεται να περιορισθεί, λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος.

Στις κερδισμένες της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγονται οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης πρώτων υλών. Η Antofagasta είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να εκτινάσσεται κατά 4,9% όταν εμφανίσθηκε αισιόδοξη για το μελλον. Ανοδο 4,8% σημείωσε εξάλλου η τιμή της μετοχής της XStrata ύστερα από την αύξηση του στόχου της από τη Citigroup, ενώ άνοδο 4,5% σημείωσε και η μετοχή της Rio Tinto.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή