Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάρπαστα έγιναν χθες από τους θεσμικούς επενδυτές τα hedge funds και τα λοιπά «ευαγή ιδρύματα» της διεθνούς κερδοσκοπίας, τα αμερικανικά ομόλογα. Το βίαιο ξεπούλημα των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου επί ένα 5ήμερο, που ώθησε το yield (απόδοση) σε ελκυστικά υψηλά επίπεδα, προσείλκυσε χθες το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Προχθές η βουτιά των τιμών των αμερικανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας λήξεως ώθησε το yield να εκτιναχθεί στο 5,27%, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών.

Το δολάριο εκτινάχθηκε χθες στα 122,48 γιεν, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών του δολαρίου έναντι του γιεν. Το ευρώ έπεσε στα 1,3264 δολάρια, που είναι τα χαμηλά 11 μηνών έναντι του δολαρίου. Στη Wall, τόσο ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips, των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έκλεισαν με μεγάλα κέρδη.

Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την περίφημη Φαιά Βίβλο, όπως αποκαλείται το Beige Book της FED, δηλαδή η έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, περιείχε ζωηρότερα χρώματα που ενεθάρρυναν τους επενδυτές! H «θερμή» αυτή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, που απεικονίστηκε από τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), καθησύχασε και τις «πληθωριστικές» ανησυχίες. Οπως σημειώνεται στη Φαιά Βίβλο: «Οι ρυθμοί οικονομικής δραστηριότητας επιταχύνθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από τα μέσα Απριλίου και κατά τη διάρκεια του Μαΐου». Πάντως, η αμερικανική οικονομία, όπως επιβεβαίωσε η Φαιά Βίβλος, δεν υποφέρει(!!!) από πληθωρισμό.

Οι διαστάσεις βελτίωσης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας πήραν νέα δυναμική και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις λιανικές πωλήσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν οι επενδυτές τις αμερικανικές μετοχές. Οι πωλήσεις σημείωσαν ισχυρή αύξηση κατά 1,4% τον Μάιο, που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2006.

Και ενώ υπήρχαν ενδοιασμοί για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τώρα η «θερμή» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας τους σβήνει! Λοιπόν, οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν πτοούνται. Οι φόβοι που υπήρχαν πως οι Αμερικανοί σταδιακά θα σταματήσουν να καταναλώνουν εξ αιτίας της κρίσης στην αγορά κατοικίας, ξεθώριασαν! Η «θερμή» καταναλωτική συμπεριφορά τους δεν αμφισβητείται. Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο που απορρέει από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη «φούσκα» των τιμών στην αγορά κατοικίας, ξεπεράστηκαν.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη και, κυρίως, η ισχυρή αύξηση κατά 4,4% των καταναλωτικών δαπανών, τεκμηριώνει τις θετικές προοπτικές.

Παράλληλα, η απροσδόκητα ισχυρή ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην καίριας σημασίας ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Σικάγου ενεθάρρυνε σφόδρα τους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Chicago Purchasing Managers, ο δείκτης-βαρόμετρο εκτινάχθηκε στα επίπεδα των 61,7 μονάδων τον Μάιο (από τις 52,9 μονάδες τον Απρίλιο).

Και το πλέον σημαντικό, η ανακοινωθείσα Φαιά Βίβλος διέψευσε όσους από τους τραπεζίτες της FED κινδυνολογούν περί πληθωριστικού κινδύνου. Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED υπό την προεδρία του Μπεν Μπερνάνκι αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό.

Τα πρακτικά υποδηλώνουν ότι η FED δεν έχει μεν επιθετικές προθέσεις, αλλά, παράλληλα, διστάζει να προβεί σε νέες κινήσεις και προτιμά την τακτική των σταθερών επιτοκίων, την οποία εφαρμόζει από τον Ιούνιο του 2006. Πριν, τα αμερικανικά επιτόκια αυξήθηκαν σε 17 διαδοχικές συνεδριάσεις της FED -από το 1,0% στο 5,25%- από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2006.

Απομένουν πέντε μόνο συνεδριάσεις της FED μέχρι το τέλος του έτους και τώρα δεν προβλέπεται να μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια. Ομως, αναταράξεις προκαλεί η επικείμενη διήμερη συνεδρίαση του 9μελούς συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο του 0,50%. Ο διοικητής, Τοσιχίκο Φουκούι, δήλωσε στη Βουλή ότι η μελλοντική αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα είναι σταδιακή. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε αγωνιά ενόψει των κρίσιμων εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο για την Ανω Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών, Κότζι Ομι, επανέλαβε ότι το αδύναμο γιεν μαζί με τα χαμηλά επιτόκια καταπολεμούν το πρόβλημα του deflation της χώρας. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως δεν είναι ώριμες ακόμη οι συνθήκες για τη δημιουργία πληθωρισμού στην ιαπωνική οικονομία, μετά την πολυετή βύθισή της στον αποπληθωρισμό και συνιστά στην τράπεζα να μην προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή