H ICICI προσδοκά να συγκεντρώσει 4,3 δισ. δολ.

H ICICI προσδοκά να συγκεντρώσει 4,3 δισ. δολ.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών αρχών για τη μεγαλύτερη διάθεση μετοχών στα χρονικά της Ινδίας ζήτησε χθες η τράπεζα ICICI, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει ως και 175 δισ. ρουπίες (4,3 δισ. δολάρια) στη χώρα της και στο εξωτερικό. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ινδίας, της οποίας έδρα είναι το Μουμπάι, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα στην εγχώρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να συγκεντρώσει 87,5 δισ. ρουπίες (2,1 δισ. δολάρια). Ισάριθμη ποσότητα πιστοποιητικών μετοχών σχεδιάζει, όμως, να διαθέσει και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκαλύψεις κύκλων προσκείμενων σε αυτήν, ενώ αν υπάρξει σημαντική ζήτηση, η συνολική πώληση μπορεί να φθάσει τα 201 δισ. ρουπίες.

Η προσφορά της ICICI, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης κεφαλαίων που είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Απρίλιο, συμπίπτει χρονικά με τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή ινδικής εταιρείας, εκείνη των 2,4 δισ. δολαρίων της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων DLF. Η τελευταία δέχθηκε παραγγελίες για διπλάσιο αριθμό μετοχών έναντι των προσφερόμενων χθες. Ανάδοχοι της προσφοράς των μετοχών στην Ινδία και τις ΗΠΑ θα είναι οι Merrill Lynch, Goldman Sachs και J.P. Μorgan.

Οπως εκτιμά η ICICI, θα χρειαστούν επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων για έργα υποδομής και μεταποίησης στην Ινδία εντός της ερχόμενης τριετίας, την ώρα που σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης η οικονομία των 854 δισ. δολαρίων θα αναπτυχθεί κατά 8,5% για το οικονομικό έτος που θα λήξει στις 31 του ερχόμενου Μαρτίου.

Η ICICI ανήκει κατά 72% σε ξένους επενδυτές. Η τράπεζα αναμένει ότι η διάθεση μετοχών της στην Ινδία θα ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου και θα διαρκέσει ώς τις 22 του ίδιου μήνα, ταυτόχρονα με εκείνη που αφορά τις ΗΠΑ. Ενδεικτικές τιμές θα καθορισθούν λίγο πριν από την έναρξη της προσφοράς.

Οι ανταγωνίστριες της ICICI, HDFC Bank και UTI Bank, έχουν εξαγγείλει σχέδια συγκέντρωσης περίπου 1 δισ. και 600 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, επίσης με διάθεση μετοχών. Ολες αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν στη συγκέντρωση κεφαλαίων, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για δάνεια με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας των επιχειρήσεων, καθώς και την αγορά κατοικιών και αυτοκινήτων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη ινδική οικονομία.Ρόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή