Στο 2,5% έφθασαν τα ελβετικά επιτόκια – Επεται και συνέχεια λέει η Τράπεζα

Στο 2,5% έφθασαν τα ελβετικά επιτόκια – Επεται και συνέχεια λέει η Τράπεζα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί έβδομο κατά σειρά τρίμηνο, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε χθες το βασικό επιτόκιό της δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,5%. Από την τράπεζα ανακοινώθηκε ότι είναι πιθανή η περαιτέρω αύξησή του εφόσον η οικονομία της χώρας διατηρηθεί ισχυρή καθώς και στην περίπτωση αποδυνάμωσης του φράγκου.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αύξησε χθες το φάσμα στόχο της για το Libor τριμήνου του ελβετικού φράγκου στο 2% με 3%, με στόχο έναν μέσο όρο της τάξεως του 2,5%. Πρόκειται για το υψηλότερο κόστος δανεισμού στο ελβετικό φράγκο από το 2001. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η κατάσταση της ελβετικής οικονομίας είναι εξαιρετική αν και η προοπτική της, αναφορικά με τις μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις, παρουσιάζει οριακή επιδείνωση. Με τις ανακοινώσεις αυτές, η SNB ενδυναμώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της εντός του έτους.

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση της χθεσινής απόφασης της τράπεζας, η οποία ανεμένετο ευρέως. Τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες όμως, ανέκαμπτε στα επίπεδα των 1,6559 έναντι του ευρώ. Στα μέσα Μαΐου, το φράγκο υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8,5 ετών έναντι του ενιαίου νομίσματος, κυμαινόμενο στα 1,6614 φράγκα ανά ευρώ.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελβετικής οικονομίας διαμορφώθηκαν πέρυσι στο 2,7%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Η SNB εκτιμά ότι η εθνική οικονομία της θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς που θα αγγίζουν το 2,5%. Οι εκτιμήσεις της του Μαρτίου αναφέρονταν μόλις στο 2%. Ο πρόεδρος της SNB, Ζαν Πιερ Ροθ, δήλωσε ότι η ραγδαία ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις, ήδη διαφαινόμενες λόγω του ακριβού πετρελαίου και του φθηνού φράγκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή