Στο 7,9% η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο του έτους

Στο 7,9% η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο του έτους

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι ετών αναπτύχθηκε η οικονομία της Ρωσίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωθούμενη για πρώτη φορά όχι μόνο από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και από την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρονικών, οικοδομικών υλικών και άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο

Βloomberg, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, έναντι 5% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 7,8%.

Νέο μοντέλο ανάπτυξης

Οπως παραδέχονται αναλυτές, «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μοιάζει να αναδύεται», εφόσον «η ισχυρή ατομική κατανάλωση και η αύξηση των πάγιων επενδύσεων καθοδηγούν την ευρύτερη οικονομία». Είναι γεγονός πως παρά τις προειδοποιήσεις ηγετών της χώρας, μεταξύ των οποίων του ίδιου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η οικονομία του 1 τρισ. δολαρίων εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τις εξαγωγές ενέργειας, η εννιαετής ανάπτυξη έχει κατορθώσει να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη και κατά συνέπεια την αύξηση της παραγωγής από εταιρείες ποικίλων κλάδων, όπως στα ηλεκτρονικά η Sitronics, στις κατασκευές η PIK Group και στη ζυθοποιία η Baltika Breweries. Και όλα δείχνουν ότι η 10η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει πολλές πιθανότητες να καλύψει τον στόχο της, ο οποίος -όπως παραδέχθηκε στις 9 Ιουνίου ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και φερόμενος ως διάδοχος του κ. Πούτιν, Σεργκέι Ιβάνοφ- δεν είναι άλλος από την ανάδειξή της σε μια από τις πέντε μεγαλύτερες, έως το 2020.

Σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, η ρωσική οικονομία, που αναπτύχθηκε πέρυσι κατά 6,7%, θα παρουσιάσει φέτος ρυθμούς της τάξης του 6,5%. Ενισχυμένη από τις εξαγωγές ενέργειας, η ανάπτυξη έχει πυροδοτήσει αύξηση των μισθών και σε άλλες βιομηχανίες τονώνοντας και τις λιανικές πωλήσεις. Οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 18,5% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, διαμορφώνοντας το μέσο ετήσιο ύψος τους στα 12.510 ρούβλια (480 δολάρια). Οσο για τις πωλήσεις λιανικής, εκτινάχθηκαν κατά 13,4% το πρώτο τρίμηνο, έναντι 10,4% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Και όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι ρωσικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν κεφάλαια στο εξωτερικό για την αγορά εξοπλισμού και την επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής.

Είναι γεγονός ότι στην αύξηση της παραγωγής κατά το περασμένο τρίμηνο συνέβαλαν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ο παρατεταμένος χειμώνας επέφερε επιβράδυνση στις κατασκευαστικές δραστηριότητες και τη μεταποιητική παραγωγή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, κάτι που ωστόσο δεν ίσχυε φέτος, εφόσον το κλίμα ήταν το θερμότερο από το 1879, όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία. Οι ήπιες θερμοκρασίες τόνωσαν τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε 7,9% για το διάστημα αυτό, έναντι 4,1% το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Αύξηση άμεσων ξένων επενδύσεων

Ρόλο, πάντως, έπαιξε και η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η Ρωσία έχει γίνει αποδέκτης καθαρών κεφαλαιακών εισροών υψηλότερων από 60 δισ. δολάρια φέτος, ποσότητα που υπερβαίνει το περυσινό ρεκόρ των 41,6 δισ. δολαρίων. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφθασαν τα 9,756 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, έναντι 3,845 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Και οι επενδύσεις σε παραγωγική δυνατότητα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 19%, έναντι 11%, αντίστοιχα.

Φετινός στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 8%, έναντι του περυσινού 9%. Σύμφωνα, τέλος, με τον οικονομικό σύμβουλο του κ. Πούτιν, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, οι ρυθμοί της φετινής οικονομικής ανάπτυξης κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβούν τον επίσημο στόχο, κινούμενοι «όχι βραδύτερα από το περυσινό 6,7%». Υπενθυμίζεται η φιλοδοξία που κατέστησε σαφή προ ημερών ο Ρώσος πρόεδρος, να αναδείξει τη χώρα του σε εναλλακτικό παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο και το ρούβλι αποθεματικό νόμισμα για τις κεντρικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή