EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ΕΑΒ θα αναβαθμιστούν F-16 των ΗΠΑ

Μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες στην ιστορία της επισφράγισε αυτήν την εβδομάδα η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), πραγματοποιώντας την τελετή υπογραφής του προγράμματος δομικής και ηλεκτρονικής αναβάθμιση των F-16 (ευρύτερα γνωστό και ως CCIP), της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF) που σταθμεύουν στην Ευρώπη, η οποία υπεγράφη μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ Τάσου Φιλιππάκου και του συνταγματάρχη και διοικητή του γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, Σταύρου Μπουκίδη. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ΕΑΒ απέδειξε για μία ακόμα φορά την αξία της ως μία εταιρεία με διεθνείς προοπτικές και κύρος, με την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Για το έργο αυτό, που αφορά περίπου 100 μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), είχαν υποβάλει προσφορές πολλές και μεγάλες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας αλλά τελικά επιλέγηκε η ΕΑΒ γιατί πρώτευσε σε όλα τα αναγκαία κριτήρια, προδιαγραφές και εγγυήσεις ποιότητας υπηρεσιών. Το έργο της δομικής και ηλεκτρονικής αναβάθμισης των F-16 στην Ευρώπη έχει συνολικό προϋπολογισμό $43 εκατ. με προοπτικές άνω των $50 εκατ. σε χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 6 χρόνια, ενώ αναμένεται να διασφαλίσει περίπου 150 θέσεις εργασίας. «Με την πολύ σημαντική αυτή επιτυχία για την ΕΑΒ, αναγνωρίζεται ουσιαστικά η ικανότητα της εταιρείας να είναι ανταγωνιστική, να συνεργάζεται με επιτυχία και να χτίζει μακροχρόνιες και δυνατές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Lockheed Martin» δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής της συμφωνίας ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τσαρλς Π. Ρις.

Φθηνά Renault στην Ινδία

Ενα πάμφθηνο αυτοκίνητο, του οποίου η τιμή δεν θα υπερβαίνει τα 3.000 δολάρια, προσανατολίζεται να κατασκευάσει στην Ινδία η γαλλική Renault. Οι ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων στην ινδική αγορά αναμένεται να διπλασιασθούν έως το 2010, φθάνοντας τα 2 εκατομμύρια ετησίως, με τα μικρά αυτοκίνητα να αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της αγοράς.

Αύξησε το ποσοστό της η Alfa Group

Συμπληρωματικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία, της OAO VimpelCom, απέκτησε η εταιρεία συμμετοχών Alfa Group, του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Φρίντμαν. Ο όμιλος Alfa δίνει μάχη με τη νορβηγική Telenor για τον έλεγχο της VimpelCom. Ο Alfa ελέγχει πλέον το 43,8% της VimpelCom ενώ η Telenor το 29,9%. Η Telenor έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ κατά του ομίλου Alfa, κατηγορώντας στελέχη του για τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών.

Στα 71,08 το πετρέλαιο

Νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελάιου σημειώθηκε χθες στις διεθνείς αγορές, με εκείνην του Brent για τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου να ενισχύεται στο Λονδίνο κατά 1,14 δολάρια το βαρέλι, στα 71,08. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν έγινε γνωστό ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου γι’ αυτήν την εποχή του χρόνου.

Ρεκόρ εξαγωγών Cognac

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται φέτος οι εξαγωγές Cognac από τη Γαλλία, γεγονός το οποίο οφείλεται στις πωλήσεις ρεκόρ του ποτού ονομασίας προέλευσης στη Ρωσία και στην Κίνα. Οι πωλήσεις Cognac στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 9,7% από τις αρχές του έτους, στα 157 εκατομμύρια μπουκάλια. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το 1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή