ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Στο 1,8 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το μη εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο, έναντι των αναθεωρημένων 7,6 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, οι εξαγωγές του Απριλίου αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, μη εποχικά προσαρμοσμένες, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8%, αντίστοιχα. Εποχικά προσαρμοσμένο, το πλεόνασμα της Ευρωζώνης μειώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 5,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 2,2% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση και τις εξαγωγές μόλις κατά 0,6%.

Δεν αυξήθηκαν τα ιαπωνικά

Αμετάβλητα στο 0,50% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία που να καταδεικνύουν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη πριν προχωρήσει σε νέα αύξησή τους. Η απόφαση υπήρξε ομόφωνη και ώθησε το γιεν σε νέο ναδίρ 4,5 ετών, καθώς μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας, Τοσιχίκο Φουκούι, διευκρίνισε ότι δεν έχει ιδέα αν τα επιτόκια θα αυξηθούν τον Ιούλιο ή κάποια συγκεκριμένη περίοδο στο μέλλον. Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων ώς τον Σεπτέμβριο.

Πιο… βασιλική η Sainsbury

Στο 25%, από 18%, αύξησε τη συμμετοχή της στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ J. Sainsbury η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, πυροδοτώντας εικασίες ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προσφορά εξαγοράς ή να υποχρεωθεί να πωλήσει περιουσία της για να επιστρέψει ρευστό στους μετόχους. Η οικογένεια πλήρωσε 732 εκατ. στερλίνες (1,4 δισ. δολάρια) για την αύξηση της συμμετοχής της, προκειμένου να αναχθεί σε βασικό μέτοχο της τρίτης μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Το όχημά της, Delta (Two) Ltd, δεν αποκάλυψε πάντως τον λόγο αυτής της κίνησης.

Η συνάντηση των τριών

Συνάντηση με ομολόγους τους τριών χρηματιστηρίων, των NYSE Euronext, Deutsche Boerse και Chicago Mercantile Exchange Holdings, φέρονται να πραγματοποίησαν χθες ανώτατα στελέχη του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, υπ’ αριθμόν 1 αγοράς ενέργειας του κόσμου. Παρότι ουδείς εξ αυτών δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε σχετικά, το πρακτορείο Bloomberg φέρει τις επαφές να γίνονται στο πλαίσιο διερεύνησης των πιθανοτήτων πώλησης του New York Mercantile Exchange, αντί περίπου 14,3 δισ. δολαρίων.

«Τιμώρησε» την Google

Με απόσυρση των διαφημιστικών καταχωρίσεών του από την ανταγωνίστρια μηχανή αναζήτησης στο Internet «τιμώρησε» την Google ο ηλεκτρονικός οίκος δημοπρασιών eBay, μετά την προκλητική, όπως θεωρήθηκε, απόφαση της πρώτης να οργανώσει εκδήλωση το ίδιο βράδυ στο οποίο είχε προγραμματισθεί η ετήσια συνάντηση της τελευταίας με τους εμπόρους της. Σημειωτέον ότι, βάσει εκτιμήσεων, η eBay δαπανά περί τα 25 εκατ. δολάρια ετησίως σε διαφημιστικές καταχωρίσεις στην Google.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή