Η Κίνα, ο πληθωρισμός και το «ιπτάμενο» χοιρινό

Η Κίνα, ο πληθωρισμός και το «ιπτάμενο» χοιρινό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόσω πολλοί από εκείνους που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Κίνα ανησυχούν για τις επιπτώσεις από μια τυχόν κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βεν Ζιαμπάο, φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον κίνδυνο να ξεσπάσει κάποια κοινωνική αναταραχή με αφορμή την εκτίναξη της τιμής του χοιρινού. Το άλμα 50% που κατέγραψε ο μέσος όρος των τιμών του χοιρινού σε όλη την κινεζική επικράτεια κατά το παρελθόν έτος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Τόσο πολύ ώστε, πρόσφατα, ο κ. Βεν αναγκάστηκε να επισκεφθεί αυτοπροσώπως ένα αγρόκτημα, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι λαμβάνει το ζήτημα σοβαρά υπ’ όψιν του.

Ο κ. Βεν δεσμεύθηκε πως η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής προσφορά χοιρινού. Αν χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν οι τιμές, θα αποδεσμεύσει μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων τόσο κατεψυγμένου χοιρινού όσο και ζωντανών χοίρων. Το χοιρινό είναι βασικό διατροφικό αγαθό στην Κίνα. Το μέσο άτομο καταναλώνει περισσότερο απ’ όσο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πλην της Γερμανίας. Ομως, αναλογεί σχεδόν στο 4% του καλαθιού τιμών καταναλωτή της χώρας, έναντι λιγότερου του 1% στη Γερμανία. Η αύξηση των τιμών του χοιρινού θα μπορούσε, συνεπώς, να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό της Κίνας τους ερχόμενους μήνες.

Εκτιμάται ότι ο κινεζικός πληθωρισμός θα έχει διαμορφωθεί στο 3,4%, τον Μάιο, έναντι 3% τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι ακόμα καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να εξηγήσουν το άλμα της τιμής. Ορισμένοι επιρρίπτουν την ευθύνη σε μολυσματική ασθένεια που μπορεί να προκάλεσε τον θάνατο 18.000 ή και 20 εκατομμυρίων χοίρων, αναλόγως του ποιον θα πιστέψει κανείς. Αλλοι επιμένουν πως ο βασικός λόγος είναι η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών, η οποία έχει αυξήσει το κόστος των ζωοτροφών.

Δεν πληρώνουν μόνο οι Κινέζοι περισσότερα για το χοιρινό τους. Οπως σημειώνεται, άλμα μεγαλύτερο του 50% έχουν καταγράψει και οι τιμές του χοιρινού στις ΗΠΑ από το περασμένο έτος. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, πιθανόν να θυμούνται κάποια από τα πρώτα μαθήματα που διδάχθηκαν στη διάρκεια των σπουδών τους. Με τον τρόπο αυτό ίσως μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι τιμές σε ορισμένες αγορές υπόκεινται σε περιοδικές έντονες ανόδους και πτώσεις, εφόσον υπάρχει καθυστέρηση της ανταπόκρισης της παραγωγής στη μεταβολή των τιμών. Οι σημερινές τιμές του χοιρινού στην Κίνα δεν είναι πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι στο ζενίθ τους, το 2004. Εκείνη την εποχή, η άνοδός τους ώθησε τους αγρότες να παράγουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν κατακόρυφα οι τιμές για δύο χρόνια.

Με τη σειρά τους, οι αγρότες αποθαρρύνθηκαν και έπαψαν να εκτρέφουν χοίρους.

Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ήταν οι σημερινές υψηλές τιμές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής και στην αυριανή πτώση των τιμών. Γιατί, για πόσο καιρό ακόμα θα μπορούμε να βλέπουμε «ιπτάμενα γουρούνια» στον ουρανό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή