ΗΠΑ: Ο φθηνός δανεισμός τελειώνει

ΗΠΑ: Ο φθηνός δανεισμός τελειώνει

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ασυνήθιστα χαμηλά επιτόκια της τελευταίας τριετίας έδωσαν τεράστια ώθηση σχεδόν σε κάθε τομέα της αμερικανικής οικονομίας. Προσέφεραν στους καταναλωτές πάμφθηνα στεγαστικά δάνεια, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών στην αγορά των ακινήτων. Προμήθευσαν τις επιχειρήσεις και τις επενδυτικές εταιρείες με χαμηλότοκο και άφθονο δανεισμό, ωθώντας τις τιμές των μετοχών και τα εταιρικά κέρδη σε ύψη ρεκόρ αλλά και στο ξέσπασμα ενός νέου κύματος εξαγορών.

Αυτός ο κύκλος πιθανόν να κλείνει τώρα. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων – ορόσημα του αμερικανικού δημοσίου, εκτινάχθηκαν στα ύψη την Τρίτη και σημειώνουν σημαντική άνοδο τον τελευταίο μήνα. Οι επιπτώσεις αναμένονται ευρύτατες και άμεσα αισθητές στους ιδιοκτήτες κατοικιών και σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν σπίτι. Ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιλέγουν τώρα να αναχρηματοδοτήσουν το στεγαστικό τους, πριν αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κόστος του χρήματος, αισθάνονται ήδη την πίεση. Ο εθνικός μέσος όρος του σταθερού επιτοκίου για στεγαστικό 30ετούς διάρκειας αυξήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο 6,74% από 6,18% στις αρχές του έτους. Ως ποσοστό του συνόλου, τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ανήρχοντο πέρυσι στο 25% των αιτήσεων έναντι μόλις του 11% το 1998. Η ζήτηση στεγαστικών με κυμαινόμενο επιτόκιο κορυφώθηκε το 2004, φθάνοντας στο 33% του συνόλου. Πολλά από αυτά βρίσκονται σήμερα στη φάση της αναπροσαρμογής. Τραπεζικοί κύκλοι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κατάσταση δυσκολεύει. Οπως αναφέρουν, πολλοί δανειολήπτες ζητούν την αναχρηματοδότηση του δανείου τους με σταθερό επιτόκιο. Οταν όμως έχουν μπροστά τους όλα τα δεδομένα, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να το αντέξουν.

Και οι επιχειρήσεις όμως, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν πρόσβαση σε άφθονο και φθηνό δανεισμό, αναμένεται τώρα να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη, με πιθανό αποτέλεσμα τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους. Οπως εξηγεί ο οικονομολόγος της Bank of America, Μίκι Λεβί, «τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός… έτσι, το πραγματικό κόστος του χρήματος έχει αυξηθεί τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις…». Ο ίδιος εκτιμά ότι στις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν θα συμπεριλαμβάνονται πιέσεις στις τιμές των μετοχών και αύξηση της κρίσης στην αγορά κατοικίας.

Η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αποτέλεσε έκπληξη για τη Wall Street. Κύκλοι της αναφέρουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μεγάλων ρευστοποιήσεων εκ μέρους ξένων επενδυτών, οι οποίοι πιθανόν να ανησυχούν για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία καθώς και εκ μέρους κατόχων αξιογράφων τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο που απορρέει από τα αυξημένα επιτόκια. Αναλυτές αναφέρουν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υπήρξαν πολύ χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με εκείνες δε, των δεκαετών να έχουν αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τον Φεβρουάριο, -στο 5,22% προχθές- οι επενδυτές δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουν το γεγονός και άλλοι ακόμη και «σοκαρισμένοι». Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, αναμένονται δυσκολότερες ημέρες και για τις επιχειρήσεις, των οποίων τα ομολογιακά δάνεια θα κοστίζουν επίσης ολοένα και ακριβότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή