«Ιδού το προφίλ της διεθνούς οικονομίας»

«Ιδού το προφίλ της διεθνούς οικονομίας»

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος ωφελήθηκαν από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και άφθονης ζήτησης, η οποία απορρέει εν μέρει από το παγκόσμιο πλεόνασμα αποταμιεύσεων και το γεγονός ότι οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως διατήρησαν χαμηλά τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού, αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Κιθ Αντερσον, αντιπρόεδρος της BlackRock και επικεφαλής Επενδύσεων Σταθερού Εισοδήματος Παγκοσμίως.

Το αποτέλεσμα ήταν ασυνήθιστα χαμηλά επιτόκια και σημαντική υπεραπόδοση των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου. Με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν εν μια νυκτί τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και μια σημαντική εξισορρόπηση της ανάπτυξης μεταξύ περιοχών, οι παγκόσμιες αγορές έγιναν πιο δεκτικές σε μια διόρθωση από τις υφιστάμενες αποτιμήσεις.

Επειτα από τέσσερα σχεδόν χρόνια έντονης πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), η αμερικανική οικονομία σημείωσε πτώση κατά το δεύτερο μισό του 2006 και, μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη κατά το 2007 ήταν αργή. Ο βασικός υπαίτιος για την επιβράδυνση του ΑΕΠ ήταν η στεγαστική αγορά, ο κλονισμός της οποίας προκάλεσε έντονη πτώση στις επενδύσεις σε κατοικίες. Ταυτόχρονα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τον υποκείμενο πυρήνα του πληθωρισμού δείχνουν μια κάποια μετριοπάθεια, παρόλο που είναι ακόμη ελαφρώς υψηλότερος από την υποδηλούμενη ζώνη ανοχής του 1% έως 2% της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Υπό το φως των εν λόγω εξελίξεων, η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% για ένα έτος σχεδόν, δηλώνοντας παράλληλα ότι η αποτυχία συγκράτησης του πυρήνα του πληθωρισμού αποτελεί την κύρια ανησυχία της. Προβλέπουμε ότι η Fed θα παραμείνει σε αναμονή έως ότου ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης και βελτιωθεί περαιτέρω ο πυρήνας του πληθωρισμού. Η βασική μας άποψη, αναφέρει ο κ. Αντερσον, είναι ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ πιθανότατα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2% κατά το πρώτο μισό του 2007 και δεν πιστεύουμε ότι παραμονεύει μια απότομη προσγείωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ διατέθηκαν σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος και πιθανότατα θα συνεχίσουν την ίδια πορεία έως ότου εμφανισθούν πιο αδιάψευστες ενδείξεις για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Δεν έχουμε θετική άποψη, γράφει ο κ. Αντερσον, για τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικού βαθμού των ΗΠΑ, δεδομένου του υφιστάμενου υψηλού επιπέδου LBO (εσωτερική εξαγορά), η οποία μειώνει την πιστωτική ποιότητα και οδηγεί τις τιμές των ομολόγων σε πτώση. Εξακολουθούμε να βασιζόμαστε περισσότερο στην υψηλή απόδοση, δεδομένων των προοπτικών μας για χαμηλές οφειλές, καλή ρευστότητα αγοράς και ήπια οικονομική προσγείωση. Ευνοούμε τα καλυμμένα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα υψηλής ποιότητας, καθώς τα θεωρούμε πιο ελκυστικά από άλλα προϊόντα περιθωρίου (spread). Επίσης, θεωρούμε ότι τα εμπορικά ενυπόθηκα χρεόγραφα υψηλής ποιότητας αποτελούν μία από τις πιο ελκυστικές τάξεις κεφαλαίων, προτιμώντας το προφίλ κινδύνου τους από εκείνο των εταιρικών ομολόγων.

Παρά την επιβράδυνση στις ΗΠΑ, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ασία έχει επιταχυνθεί. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2006, τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη ώθησαν την αγορά να προσδοκά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια -ίσως έως το 4,25%- και ως αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά ομόλογα πουλήθηκαν σε εντυπωσιακούς ρυθμούς. Δεδομένης της έντονης προσδοκίας της αγοράς για περαιτέρω σύσφιγξη, βασιζόμαστε περισσότερο στην περιοχή του ευρώ παρά σε άλλες αγορές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αγορά σημείωσε απότομη αύξηση των τιμών κατά 25 μονάδες βάσης υπό το φως των στοιχείων που υποδήλωναν υψηλό πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη. Επίσης, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να ομαλοποιεί τα επιτόκια, αν και σταδιακά. Το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων και η διαρκής ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη οδηγούν τις εν λόγω κεντρικές τράπεζες σε ομαλοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής.

Οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να έχουν καλή απόδοση, καθώς η ακμαία παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ και η έκρηξη των αγαθών συνεχίζουν να αποτελούν ενθαρρυντικούς παράγοντες. Οι υψηλότερες αποτιμήσεις, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, είναι δικαιολογημένες και αντικατοπτρίζουν τα βελτιωμένα βασικά οικονομικά μεγέθη και την πιστωτική ποιότητα. Ο κύριος κίνδυνος σε αυτόν τον τομέα είναι μια απότομη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, παρόλο που οι ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις και τα αποθεματικά των κυβερνώντων της αναδυόμενης αγοράς θα βοηθήσουν στον μετριασμό του πλήγματος εάν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η BlackRock είναι μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων με στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση που ανέρχονται σε 1,154 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τις 31 Μαρτίου 2007. Εχοντας την έδρα της στην πόλη της Νέας Υόρκης, η εταιρεία απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους σε 18 χώρες και έχει σημαντική παρουσία σε κύριες παγκόσμιες αγορές που περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή