Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για τη διάσωση από τη χρεοκοπία του hedge fund της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns, ήταν έτοιμη να παρουσιάσει αργά χθες το βράδυ η Blackstone. Το hedge fund της Bear Stearns ήταν πλήρως εκτεθειμένο στη subprime αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ. Η κρίση της subprime αγοράς έχει ήδη πλήξει την κερδοφορία δευτέρου τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών επενδύσεων. Από την κερδοφορία-ρεκόρ του πρώτου τριμήνου, η Bear Stearns ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 10% και η Goldman Sachs αύξηση κερδών μόνον κατά 1%.

Η αμερικανική Blackstone Group, στην οποία η Κίνα αποφάσισε πρόσφατα να επενδύσει 3 δισ. δολάρια για την αγορά μεριδίου 9,9% -στο κεφάλαιο αξίας 40 δισ. δολαρίων- έχει μπόλικο ρευστό. Η Blackstone που περιλαμβάνεται στην πεντάδα των πέντε κολοσσών των private equity ομίλων, ιδρύθηκε το 1985 από τον Στίβεν Σβάρτσμαν και τον ελληνοαμερικανό Πιτ Πίτερσον. Οι φήμες ότι η εισαγωγή της Blackstone στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα γίνει την Παρασκευή ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα στη Wall.

Η Wall Street παραμένει δέσμια της ανησυχητικής εικόνας των στοιχείων για την αγορά κατοικίας, που συνεχίστηκαν και χθες. Συγκεκριμένα τα στοιχεία για την έναρξη κατασκευής νέων κατοικιών σημείωσαν πτώση 2,1% τον Μάιο. Και όσοι επενδυτές φοβούνται ότι οι κραδασμοί από τη subprime αγορά θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην αγορά κατοικίας, θα πλήξουν τη διάθεση των καταναλωτών και τα κέρδη των επιχειρήσεων και θα μολύνουν στο τέλος την αμερικανική οικονομία, ανατρίχιασαν.

Οι φόβοι για το τι επιφυλάσσει ακόμη η subprime αγορά με την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων και τους χαμηλής φερεγγυότητας δανειολήπτες, επανήλθαν. Μεγάλος αριθμός δανειοληπτών εξακολουθεί να μην μπορεί να καταβάλει την πρώτη δόση του στεγαστικού δανείου, με συνέπεια οι ανησυχίες για τις παρενέργειες από την κρίση της αγοράς κατοικίας να κορυφώνονται.

Οι παραπάνω εξελίξεις έδωσαν υπόσταση στις ανησυχίες του Αλαν Γκρίνσπαν, πιέζοντας τους πάντες να ξανασκεφθούν τις επενδυτικές τους επιλογές. Ο ισχυρότερος και ικανότερος πρόεδρος της FED, στη νεότερη οικονομική ιστορία της Αμερικής, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να κυλήσει σε «ύφεση» μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Γκρίνσπαν έχει εντοπίσει τον μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία «προς τα τέλη του 2007», αναφέροντας την πιθανότητα ενός ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού επισφαλών στεγαστικών δανείων στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Στις αγορές χρήματος, η απροσδόκητη υποχώρηση που σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών στην προοπτική της εθνικής τους οικονομίας το επόμενο εξάμηνο, επηρέασε αρνητικά το ευρώ. Με συνέπεια να διασωθεί το γιεν, που πριν από τα γερμανικά στοιχεία είχε πέσει σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Εναντι του ευρώ, το γιεν αφού κατέρρευσε στο νέο ιστορικό ναδίρ των 166,11 γιεν ανέκαμψε στα 165,60 γιεν. Επίσης, και το δολάριο υποχώρησε έναντι του γιεν.

Το Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW με έδρα το Μανχάιμ, ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών που καταρτίζεται με τη συμμετοχή 298 αναλυτών και θεσμικών επενδυτών, υποχώρησε τον Ιούνιο στις 20,3 μονάδες (από τις 24,0 μονάδες τον Μάιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή