ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ING αντί 2,67 δισ. δολ. η τουρκική τράπεζα Oyak Bank

Την εξαγορά της τουρκικής Oyak Bank ανακοίνωσε χθες ο ολλανδικός ασφαλιστικός και τραπεζικός όμιλος ING, έναντι 2,67 δισ. δολαρίων, μια κίνηση που τον εντάσσει σε μια ευρύτερη ομάδα ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων που διεισδύουν σε μια αγορά, η οποία παρουσιάζει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.

Διευκρινίζοντας ότι η συναλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών του ομίλου, η διοίκηση του ολλανδικού ομίλου τόνισε ότι η απόκτηση της Oyak Bank συμβαδίζει με την ευρύτερη στρατηγική της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Η εν λόγω τουρκική τράπεζα του ομίλου Oyak θεωρείται μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που προσφέρονται μετά μια σειρά εξαγορών από ξένους παράγοντες. Ενδεικτικό είναι ότι η Dexia, γαλλικών και βελγικών συμφερόντων, εξαγόρασε πέρυσι την DenizΒank.

Για την εξαγορά της Oyak, η ΙΝG καταβάλει τίμημα 3,26 φορές τη λογιστική αξία της τουρκικής τράπεζας και 26,6 φορές τα έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία των τελών Μαρτίου. Ετσι υπερίσχυσε των προσφορών που υποβλήθηκαν από άλλες τράπεζες, περιλαμβανομένης της ιταλικής Intesa Sanpaolo. Κατά τις επισημάνσεις του Φούντα Αφακάν, αναλυτή της χρηματιστηριακής Raymond James, το τίμημα που κατέβαλε η ΙΝG είναι υψηλότερο συγκριτικά με τις εξαγορές τουρκικών τραπεζών από την Dexia και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. «Ο πολλαπλασιαστής κερδών του 26,6 είναι πολύ υψηλότερος συγκριτικά με το αντίστοιχο 17 με 18 που κατέβαλαν οι Dexia και ΕΤΕ, αντιστοίχως». Από την πλευρά της, η ING τόνισε ότι αναμένει ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή από το 2008.