EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για την προβληματική Αlitalia

Η ιταλική κυβέρνηση επέτρεψε στον αμερικανικό οίκο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων MatlinPatterson να επανακάμψει και να εισέλθει στη δημοπρασία για την πώληση ενός μέρους της Alitalia. Η διαδικασία είχε περάσει σε φάση αβεβαιότητας από τα ερωτήματα σχετικά με τη στάση της ρωσικής Aeroflot, για την οποία λεγόταν ότι θα αποχωρήσει. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας τόνισε ότι η MatlinPatterson μπορεί να υποβάλει δεσμευτική προσφορά μαζί με τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους φορείς, ήτοι τον μικρότερο ιταλικό αερομεταφορέα της Air One και την Αeroflot.

Cadburry: δραστική αναδιοργάνωση

Σε δραστική αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της προχωρεί η γνωστή Cadburry Schweppes, η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασμένων γλυκών και ποτών στον κόσμο. Εως το 2011 η εταιρεία θα περικόψει περί τις 7.500 θέσεις εργασίας και θα πωλήσει την αμερικανική θυγατρική της, η οποία παρασκευάζει τα αναψυκτικά Dr Pepper και 7 Up. Στόχος των κινήσεων αυτών είναι ενισχυθούν τα κέρδη της και να εξασφαλισθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των επεκτατικών της σχεδίων. Η πώληση της μονάδας αναψυκτικών, η οποία ελέγχει το 15% της αντίστοιχης αγοράς στις ΗΠΑ, θα αποφέρει 8 δισ. στερλίνες και θα σημάνει την άμεση ανταπόκριση στις εκ των ένδον πιέσεις των μετόχων της.

Στο ναδίρ ο δείκτης ανεργίας

Σε ιστορικά επίπεδα ναδίρ διαμορφώθηκε ο δείκτης της ανεργίας στην Ιταλία το πρώτο τρίμηνο του έτους, φθάνοντας στο 6,2% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας από το 1994, όταν ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων στην Ιταλία. Ο δείκτης παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος και αυτός έφθασε σε επίπεδα ναδίρ του 7,2% τον Μάρτιο. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2007 στην Ιταλία ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 0,3%, υποδηλώνοντας ότι η υποχώρηση της ανεργίας σημαίνει ότι εγκαταλείπουν οριστικά την αγορά, παραιτούμενοι και από τις προσπάθειες ανεύρεσης εργασίας.

Πολωνία: απεργία στα νοσοκομεία

Υψηλότερες αποδοχές διεκδικούν οι Πολωνές νοσοκόμες και μαίες, ενώ παράλληλα απεργούν και οι γιατροί, οι οποίοι έχουν τεθεί εκτός εργασίας για τους ίδιους λόγους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο πρώτος μισθός για τις Πολωνές νοσοκόμες μπορεί να είναι μόλις 388 δολάρια εν συγκρίσει με ένα μέσο μισθό 981 δολαρίων. Επιπλέον, οι μισθοί διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τη μία περιοχή της Πολωνίας στην άλλη αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, διότι δεν ρυθμίζονται σε συλλογικό επίπεδο. Οι γιατροί ζητούν διπλασιασμό αποδοχών, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Προς το παρόν, μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα υπό απεργία νοσοκομεία.

Βουλγαρία: επιτάχυνση οικονομίας

Επιτάχυνση παρουσίασε η βουλγαρική οικονομία το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος, υποβοηθούμενη από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις. Το πρώτο τρίμηνο συνέπεσε και με το πρώτο τρίμηνο ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, η οικονομία των 31,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύχθηκε με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 6,2% εν συγκρίσει με το 5,7% την προηγούμενη τριμηνία. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ρυθμούς 6%, όταν η βουλγαρική οικονομία είχε επεκταθεί 5,5% το πρώτο τρίμηνο του 2006. Η κυβέρνηση της χώρας υποσχέθηκε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα εξασφαλίσει άνοδο των μισθών, καθώς και διόγκωση των επενδύσεων, ώστε η οικονομία να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή