Θετικά οι δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών αγορών

Θετικά οι δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών αγορών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν χθες οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop-100 και FTSE Eurotop-300, σημειώνοντας άνοδο 0,37% και ο,4%, αντίστοιχα. Σενάρια περί εξαγορών και συγχωνεύσεων συνέβαλαν στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος που είχε επικρατήσει κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Επιπροσθέτως, «οι κυκλικές μετοχές εμφανίζουν θετικές αποδόσεις επειδή παραμένει δυναμική η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», όπως επισημαίνει ο Μαρκ Μπον, διαχειριστής ευρωπαϊκών κεφαλαίων της Canada Life.

Οι τιμές των μετοχών της Allianz και της Siemens σημείωσαν μεγάλα κέρδη οδηγώντας τον δείκτη Dax της Φρανκφούρτης σε επίπεδα πλησίον του ρεκόρ των 8.090,5 μονάδων. Σημειωτέον ότι ο γερμανικός δείκτης έχει αναρριχηθεί από τις αρχές του έτους κατά 23%. «Οι επιδόσεις αυτές θα εξακολουθούν να υφίστανται στο μέλλον, αλλά όχι με την ίδια δυναμική που σημειώθηκε στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου», δήλωσε ο κ. Μπον.

Στον τραπεζικό κλάδο, οι φήμες για την υποβολή προσφοράς από τον χρηματοπιστωτικό όμιλο HSBC για την εξαγορά της ελληνικής Alpha Bank ώθησαν τη μετοχή της τελευταίας σε άνοδο 2,5%. Εκείνη της HSBC σημείωσε μικρότερη άνοδο, της τάξεως του 1%. Σημαντική άνοδο (3,9%) κατέγραψε και η μετοχή του ιρλανδικού κατασκευαστικού ομίλου CRH λόγω φημών που θέλουν τη διάσπασή της. Ανοδο παρουσίασαν και οι μετοχές των BASF (1,8%) και Akzo Nobel (3,4%).

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών χημικών Clariant και Ciba. Στην τελευταία περίπτωση, η αμερικανική Huntsman εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της.

Στη Βρετανία, ο γενικός δείκτης FTSE-100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε οριακά, δηλαδή κατά 0,01%, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνέλευσης της Τράπεζας της Αγγλίας. Σύμφωνα με αυτά αυξάνονται οι πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης Μέρεβιν Κινγκ όσο και τρία άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης. «Προς το παρόν, οι ανησυχίες για τα επιτόκια αποτελούν μια απειλή για τους επενδυτές της χώρας. Ως εκ τούτου, αναμένεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων και μετοχών», παρατηρεί ο Κρις Ιγκο, στρατηγικός επενδυτής της AXA Investment Managers. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 ενισχύθηκε κατά 0,36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή