Cosco: πούλησε μετοχές 1,97 δισ. δολ. για αγορά πλοίων

Cosco: πούλησε μετοχές 1,97 δισ. δολ. για αγορά πλοίων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετοχές συνολικής αξίας 15 δισ. γουάν (1,97 δισ. δολαρίων) διέθεσε στην αγορά της Σαγκάης η υπ’ αριθμόν 1 εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ασία, China Cosco Holdings, προκειμένου να εμπλουτίσει τον στόλο της και να εκμεταλλευθεί την έκρηξη των κινεζικών εξαγωγών ειδών ρουχισμού, παιχνιδιών και τηλεοράσεων. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, οι επενδυτές αγόρασαν 1,78 δισ. μετοχές αντί 8,48 γουάν ανά μετοχή, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg» αναδεικνύει την προσφορά στη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί φέτος στην Κίνα.

Η Cosco σχεδιάζει να διπλασιάσει τη μεταφορική δυνατότητα του στόλου της στα 800.000 εμπορευματοκιβώτια ώς το 2010. Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η εταιρεία πρέπει να χρηματοδοτήσει την επέκταση του στόλου της και η συγκέντρωση χρημάτων στην Κίνα είναι πολύ εύκολη σήμερα». Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2005, η εταιρεία συγκέντρωσε 9,52 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ σε δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ.

Τα κινεζικά λιμάνια διαχειρίστηκαν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου όγκου εμπορευματοκιβωτίων που διακινήθηκε πέρυσι και εκτιμάται ότι η κίνηση θα αυξηθεί κατά 80% ώς το 2010. Η Cosco σχεδιάζει να δαπανήσει 6 δισ. γουάν από τα έσοδά της από τη διάθεση μετοχών σε 12 νέα σκάφη, τα οποία θα κατασκευαστούν σε δύο κινεζικά ναυπηγεία. Θα χρησιμοποιήσει επίσης 1,68 δισ. γουάν για την εξαγορά συμμετοχής 51% στην Cosco Logistics από την κρατική μητρική της, Cosco Group, και 401 εκατ. γουάν για προγράμματα που αναπτύσσονται από τη μονάδα συστημάτων διανομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή