Ε.Ε. και Κίνα βοήθησαν στον… διπλασιασμό των εξαγωγών της Ιαπωνίας

Ε.Ε. και Κίνα βοήθησαν στον… διπλασιασμό των εξαγωγών της Ιαπωνίας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς σχεδόν διπλάσιους έναντι του Απριλίου αυξήθηκαν τον Μάιο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εκτίναξη των εξαγωγών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 15,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τον Απρίλιο είχαν αυξηθεί κατά 8,2%.

Η ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών και η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στο εσωτερικό της χώρας θα συμβάλουν στη διατήρηση της μακροβιότερης ανάπτυξης της οικονομίας σε περισσότερα από 60 χρόνια. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη αυξήθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων εννέα μηνών, ήτοι κατά 17,9%, στα 971,1 δισ. γιεν, χάρις στην υποχώρηση του γιεν σε επίπεδα ναδίρ έναντι του ευρώ. Ανάκαμψη παρουσίασαν εκείνες προς τις ΗΠΑ, αυξανόμενες κατά 0,4%, στο 1,30 τρισ. γιεν, έχοντας τον Απρίλιο μειωθεί κατά 5%, για πρώτη φορά μετά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,5%, στο ρεκόρ των 6,18 τρισ. γιεν, καθώς η εξασθένηση του νομίσματος επέφερε αύξηση του κόστους των αγαθών που αγοράστηκαν στο εξωτερικό. Οσο για τις εξαγωγές προς την Κίνα, εκτινάχθηκαν κατά 24,5%, ήτοι με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών, διαμορφούμενες στο 1,03 τρισ. γιεν. Συνολικά, οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ιαπωνικής ικονομίας κατά 3,3%, το πρώτο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή