Ενδιαφέρον από το LSE για την εξαγορά της Borsa Italiana

Ενδιαφέρον από το LSE για την εξαγορά της Borsa Italiana

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίασε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Borsa Italiana, της εταιρείας της χρηματιστηριακής αγοράς του Μιλάνου, ενδιαφέρον για την εξαγορά της οποίας εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, LSE. Η εισηγμένη LSE φέρεται να προσφέρει 1,5 δισ. ευρώ για την Borsa Italiana, της οποίας μέλος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε χθες ότι η προοπτική μιας τέτοιας συγχώνευσης «φαντάζει εξόχως ενδιαφέρουσα και πρέπει να μελετηθεί με προσοχή…».

Κέντρο των εξελίξεων

Η συγχώνευση των δύο αυτών χρηματιστηριακών αγορών θα τις έθετε στο κέντρο των εξελίξεων, καθώς οι προτάσεις ή και οι εξαγορές στον κλάδο των χρηματιστηριακών αγορών δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, με την LSE να έχει αποτελέσει συχνά στόχο εξαγοράς η ίδια, ορισμένοι αναλυτές τόνιζαν χθες ότι η πρότασή της προς την Borsa Italiana έμοιαζε περισσότερο με αμυντική κίνηση, ήτοι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να αυτοπροστατευθεί. Πηγές της αγοράς ανέφεραν χθες ότι στα υπό μελέτη θέματα συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό που θα κατέληγε να ελέγχει η Borsa στην εταιρεία που θα προέκυπτε από τη συγχώνευσή της με τη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου. H Borsa Italiana είναι η έβδομη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στην Ευρώπη από απόψεως κεφαλαιοποίησης. Με την προσφορά του 1,5 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της Borsa αποτιμάται στο 18πλάσιο του λόγου τιμής της μετοχής της προς τα ανά μετοχή αναμενόμενα κέρδη για το 2008. Η πιθανή αυτή προσφορά είναι υψηλότερη της αποτίμησης της εταιρείας ανάμεσα στα 1,2 και τα 1,4 δισ. ευρώ, η οποία υπολογιζόταν πέρυσι, όταν σχεδιαζόταν η εισαγωγή της ίδιας στο χρηματιστήριο. Η προσφορά της LSE αφορά τη διάθεση μετοχών της, αλλά πηγές της αγοράς δεν απέκλειαν χθες ότι θα διαθέσει ρευστό σε ορισμένους μετόχους της Βorsa.

Η τιμή της μετοχής της LSE υποχώρησε χθες κατά 1,5%, ενώ πτώση, της τάξεως του 1,7%, σημείωσε επίσης η τιμή της μετοχής της Deutsche Borse, της εταιρείας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Πόλεμος τιμών

Πηγές της αγοράς απέδιδαν το γεγονός στην πιθανότητα να εμπλακούν οι δύο αυτές εταιρείες είτε σε έναν πόλεμο τιμών για την Borsa είτε σε έναν αγώνα δρόμου για εναλλακτικές εξαγορές, με φόβο να καταβάλουν υπερβολικό τίμημα. Σε ό,τι αφορά δε στην LSE δεν αποκλείεται να εμποδισθεί στην προσπάθειά της να αποκτήσει την Borsa εκ μέρους του σημαντικότερου μετόχου της βρετανικής αγοράς, της αμερικανικής αγοράς Nasdaq, η οποία ελέγχει ήδη το 30% της LSE και μάλλον έχει βλέψεις να αυξήσει το ποσοστό της μελλοντικά. Εάν υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία αποκλειστικά με τη διάθεση μετοχών, η συμμετοχή της Nasdaq στην εταιρεία θα περιορισθεί στο 22%. Η Nasdaq από την πλευρά της, η οποία εξαγοράζει τώρα την ΟΜΧ, η οποία ελέγχει τα σκανδιναβικά χρηματιστήρια, έχει δηλώσει ότι δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη, πριν ολοκληρωθεί αυτή η εξαγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή