Ευρωζώνη: στα ύψη υπηρεσίες – μεταποίηση

Ευρωζώνη: στα ύψη υπηρεσίες – μεταποίηση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι πιθανότητες ανόδου των επιτοκίων μετά την ανακοίνωση των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων για την Ευρωζώνη. Πρώτον, ο κλάδος των υπηρεσιών εμφάνισε απρόσμενα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από πέρυσι, όταν είχε πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Δεύτερον, ο μεταποιητικός κλάδος εμφάνισε για πρώτη φορά μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών ενίσχυση της δραστηριότητας, μειώνοντας τις πιθανότητες για μια επικείμενη επιβράδυνση.

Αύξηση της ζήτησης

«Γίνεται αισθητό πως ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης είναι ισχυρότερος συγκριτικά με την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών», σχολιάζει ο Ζακ Καϊλού, επικεφαλής για ευρωπαϊκά οικονομικά ζητήματα στην RBS που επιμελείται στοιχεία για την Ευρωζώνη. Ο κ. Καϊλού προσθέτει στη συνέχεια ότι «επομένως, ενισχύονται οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις αλλά και αυτές που ασκούνται στις τιμές».

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο επιμέρους δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 58,3 από το 57,3 του Μαΐου, αντικατοπτρίζοντας το ζενίθ του τελευταίου έτους και αντικρούοντας εκτιμήσεις που δεν προεξοφλούσαν καμία μεταβολή. Οποιαδήποτε διακύμανση άνω του 50 υποδεικνύει την επέκταση της δραστηριότητας στον κλάδο, ενώ μια χαμηλότερη σηματοδοτεί σηματοδοτεί συρρίκνωση.

Από την πορεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών ΡΜΙ της RBS/NTC, κατά τα προκαταρκτικά στοιχεία, παρατηρείται ενίσχυση της απασχόλησης του κλάδου υπηρεσιών στα υψηλότερα επίπεδα του έτους και του μεταποιητικού κλάδου στα υψηλότερα της τελευταίας 6ετίας και άνω.

Στον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης ΡΜΙ σημείωσε ανοδική πορεία για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες, φθάνοντας τον Ιούνιο στο 55,4 έναντι του 55 που σημειώθηκε ένα μήνα πριν.

ΕΚΤ και επιτόκια

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι πιθανότητες για περισσότερες από μια αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Από τις υποκατηγορίες στοιχείων που συνθέτουν το δείκτη ΡΜΙ φαίνεται επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο δείκτης των τιμών πρώτων υλών στον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 59,3 από το 58,4 του Μαΐου, ενώ ο δείκτης των τελικών τιμών αναρριχήθηκε στο 54,2 από το 53,1. Στον μεταποιητικό κλάδο, οι τιμές προϊόντων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2006.

Αν και στην έκθεση της ΝΤC δεν διαφαίνεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών, καθίσταται σαφές, όμως, ότι οι εταιρείες είναι σε θέση να χρεώνουν περισσότερα για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή