Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές της Wall Street διασώθηκαν από τους «τριγμούς» που γεννά η κατάρρευση των δύο hedge funds της Bear Stearns. Απλώς, επειδή, εξακολουθούν να ελπίζουν στο σχέδιο για τη διάσωση από τη χρεοκοπία των δύο hedge funds (που μέχρι προχτές ξέραμε μόνο ότι το ένα hedge fund είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας) που έχει επεξεργαστεί η Blackstone με εντολή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns. Το δύο hedge funds ήταν πλήρως εκτεθειμένα στη subprime αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ, με συνέπεια να έχουν συσσωρεύσει εφιαλτικές ζημίες.

Η χτεσινή δυναμική στη Wall επισκίασε τις ανησυχίες για τις δραματικές συνέπειες που «ξεβγάζει» τώρα στις αμερικανικές τράπεζες επενδύσεων η κρίση της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ. Προχτές, η Wall έζησε μαζικές πωλήσεις μετοχών εξ αιτίας της φυγής των επενδυτών από τράπεζες και εταιρείες που πιθανόν να είναι εκτεθειμένες στην subprime αγορά των ΗΠΑ με την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων και τους χαμηλής φερεγγυότητας δανειολήπτες.

Το προχτεσινό δράμα από τη Wall μεταδόθηκε χτες στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, που υπέστησαν κατακόρυφη πτώση των μετοχών τους. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips έκλεισε με πτώση 125,78 μονάδων (-1,55%). Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης των blue chips FTSE-100 έχασε 53,30 μονάδες (-0,80%). Στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 έκλεισε με πτώση 63,5 μονάδων (-1,04%). Η Σοφοκλέους υπέφερε με μικρή πτώση του FTSE-20 της τάξεως του 0,29%.

Παράλληλα, η απροσδόκητα ισχυρή ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας που εκδίδει η Κεντρική Τράπεζα της Φιλαδέλφειας, μέλος του δικτύου των 13 περιφερειακών τραπεζών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, υποδηλώνει την ορμή που έχει ανακτήσει η αμερικανική οικονομία. Η εξέλιξη αυτή που σηματοδοτεί την εντυπωσιακή ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ τον μήνα Ιούνιο, ενισχύει την τακτική των σταθερών επιτοκίων που ακολουθεί η FED και, ταυτόχρονα, καλλιεργεί προσδοκίες και για την πρώτη αύξηση(!) των αμερικανικών επιτοκίων.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι η κρίση της οικονομίας περιορίζεται στους τομείς της αγοράς κατοικίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. H εικόνα δυναμικής ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας και σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, υποδηλώνει αισιοδοξία. Η ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα συνήθως προοιωνίζεται καλές ειδήσεις για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, επειδή οι ελπίδες στηρίζονται στις επιχειρηματικές επενδύσεις για να εξισορροπηθούν οι παρενέργειες από την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας.

Απομένουν πέντε μόνο συνεδριάσεις της FED μέχρι το τέλος του έτους και τώρα δεν προβλέπεται να μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια. Και οι κορυφαίες τράπεζες επενδύσεων αναθεωρούν η μία μετά την άλλη τις θέσεις τους. Αλλά, όχι και έτσι… Τόσο η Merrill Lynch όσο και η UBS έκαναν στροφή 180 μοιρών στις προβλέψεις τους ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα μειωθούν μέχρι τέλος του έτους. Αλλά η Goldman Sachs τις ξεπέρασε αναθεωρώντας τις αρχικές προβλέψεις της ότι θα μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, και τώρα προβλέπει ότι η FED θα κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα του 5,25% τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο έτος!!!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή