EdF, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη Γαλλία

EdF, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη Γαλλία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας EdF είναι από χθες ο υπ’ αριθμόν 1 εισηγμένος στη Γαλλία βάσει κεφαλαιοποίησης, καταλαμβάνοντας τη θέση που ως τότε κατείχε η πετρελαϊκή Total, μετά το νέο ρεκόρ της μετοχής του. Ειδικότερα, η τιμή της μετοχής πραγματοποίησε άλμα της τάξης του 4,8%, στα 77,65 ευρώ, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας -της οποίας το 86% ελέγχει το γαλλικό κράτος- στα 141,5 δισ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση ίση με το ετήσιο ΑΕΠ της Τσεχίας. Η κεφαλαιοποίηση της Total, στα 58,77 ευρώ ανά μετοχή, έφθανε την ίδια ώρα στα 140,6 δισ. ευρώ. Η EdF είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, με δραστηριότητες όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και αλλού. Το χθεσινό άλμα πυροδότησαν οι θετικές προοπτικές που διακρίνουν μεγάλες τράπεζες για την EdF, χάρις στην πυρηνική ενέργεια: η ελβετική UBS αναβάθμισε την τιμή-στόχο της για τη γαλλική εταιρεία από 80 στα 100 ευρώ, επικαλούμενη τις θετικές προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας, η οποία ευθύνεται για το 80% της παραγωγής της EdF. Και η γαλλική Societe Generale εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ανακοινωθούν ισχυρά κέρδη εξαμήνου, κάτι που θα αποδειχθεί καταλυτικό για τη μετοχή της ΕdF. Αναλυτής της SocGen τόνισε πως «η αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας θα επισπευσθεί με τις πιέσεις για μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, άλλωστε, η πιθανή διάθεση επιπλέον πακέτου μετοχών της EdF από το γαλλικό κράτος -κάτι που ίσως συμβεί το φθινόπωρο- και οι πιθανές εξαγορές θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της μετοχής.

Εκτίναξη 140%

Η μετοχή της ΕdF έχει εκτιναχθεί κατά 140% από τον Νοέμβριο του 2005, όταν έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά. Εκείνη την εποχή, προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από μικροεπενδυτές, όμως δέχθηκε πυρά από θεσμικούς επενδυτές που χαρακτήρισαν την τιμή υπερβολική και κατά 20% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών ανταγωνιστών. Στο σχετικά υποτονικό ενδιαφέρον των θεσμικών συνέβαλε η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το κόστος παροπλισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων της EdF, το χρέος της και η απελευθέρωση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας. Ομως, η μετοχή κέρδισε εκ νέου συμπάθειες στα τέλη του 2006, όταν η EdF μείωσε το χρέος της από 24 δισ. ευρώ, τον καιρό της δημόσιας εγγραφής, στα 15 δισ. ευρώ, και έθεσε στόχους για αύξηση των καθαρών κερδών κατά 3-6% και διψήφια αύξηση των κερδών πριν από την αφαίρεση εκτάκτων δαπανών το 2007-2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή