Αθρόες εισαγωγές στα χρηματιστήρια

Αθρόες εισαγωγές στα χρηματιστήρια

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη ρευστότητα να διατίθεται άφθονη παγκοσμίως, το πρώτο εξάμηνο φέτος αντλήθηκαν 38% περισσότερα κεφάλαια μέσω των εισαγωγών εταιρειών στις χρηματιστηριακές αγορές. Τα στοιχεία, τα οποία αναφέρονται σε 51 δισ. δολάρια αναφέρονται στις εισαγωγές μόνον ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με τις μετοχές των περισσοτέρων εξ’ αυτών να διαπραγματεύονται πλέον στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αυτό αποδείχθηκε το πλέον δημοφιλές, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις 29 εταιρειών, που άντλησαν συνολικά 26 δισ. δολάρια. Στην αγορά του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής εισαγωγή φέτος, αυτή της ρωσικής τράπεζας VTB Bank, που άντλησε 8 δισ. δολάρια.

Στοιχεία της Thomson Financial, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στο Λονδίνο, αποκαλύπτουν εξάλλου ότι η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων ανέρχεται από τις αρχές του 2007 στα επίπεδα ρεκόρ των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 53% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2006. Για πρώτη φορά δε την τελευταία τετραετία, η αξία των εξαγορών στην Ευρώπη ανέρχεται στα επίπεδα εκείνης στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η αξία της εν λόγω δραστηριότητας στην Ευρώπη παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο αύξηση της τάξεως του 73%, στα 1,02 τρισεακτομμύρια δολάρια ενώ η αντίστοιχη αύξηση στις ΗΠΑ φθάνει στο 45% και στα 1,03 τρισ. δολάρια.

Οι μεγαλύτερης αξίας εξαγορές πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο φέτος στην Ολλανδία, φθάνοντας στα 258 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα σημαντικά αυτά στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αναφέρουμε επίσης ότι από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ανακοινώθηκε ότι τα υψηλά εταιρικά κέρδη, τα χαμηλά επιτόκια και οι γρήγοροι αναπτυξιακοί ρυθμοί της παγκόσμιας οικονομίας συνέτειναν στην κατά 22% αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2006 στις 30 χώρες μέλη του. Ειδικότερα, οι επενδύσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν πέρυσι στις 30 πλέον αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, προερχόμενες από αυτήν την κατηγορία κρατών, ανήλθαν στα 910 δισεκατομμύρια δολάρια, από 747 δισ. το 2005 και μόλις 491 δισ. δολάρια το 2004. Από το διεθνή Οργανισμό εκτιμάται ότι η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων θα έιναι και φέτος αυξημένη, σε ποσοστό που θα αγγίζει το 20%. Οι μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ, όπου εισέρρευσαν κεφάλαια αξίας 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προερχόμενα πάντα από τις υπόλοιπες χώρες μέλη του Οργανισμού. Οι ΗΠΑ δεν ήταν μόνον ο σημαντικότερος προορισμός αλλά και η μεγαλύττερη πηγή κεφαλαίων, με εκροές αξίας 249 δισ. δολαρίων γαι την υλοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων στις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Οπως επισημαίνεται εξάλλου από το διεθνή Οργανισμό, άλλες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα αλλά και η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τουρκία, προσύλκησαν πέρυσι άμεσες ξένες επενδύσεις αξίας ρεκόρ. Από τον Οργανισμό, που διατηρεί την έδρα του στο Παρίσι επισημαίνεται ότι πέραν των μελών του, σημαντικές άμεσες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο εξωτερικό και από χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή