ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και το NYSE Euronext στη μάχη για Borsa Ιtaliana

Ενας νέος παίκτης προστίθεται στη μάχη εξαγοράς του χρηματιστηρίου του Μιλάνου εκτός της αγοράς του Λονδίνου (LSE), σύμφωνα με δημοσίευμα της Τhe Wall Street Journal. Πρόκειται για το NYSE Euronext, το οποίο φέρεται να έχει προσφέρει 1,5 δισ. ευρώ ή 2,01 δισ. δολάρια, αντικατοπτρίζοντας μια πρόταση εξαγοράς που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνη του LSE, σύμφωνα με πηγές που είναι προσκείμενες στους κύκλους του ιταλικού Borsa Italiana. «Προς το παρόν, η μοναδική προσφορά που συζητείται είναι αυτή του LSE», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Borsa Italiana, η διοίκηση του οποίου συνεδρίαζε χθες την Παρασκευή για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα μετά την Πέμπτη. Από την πλευρά του, το ΝΥSΕ Euronext δεν σχολίασε καθόλου το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Επιχειρηματική απαισιοδοξία

Μεγαλύτερη του αναμενομένου είναι τον Ιούνιο η αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, καθώς όλοι οι κλάδοι της οικονομίας τηρούν μια απαισιόδοξη στάση για το μέλλον, σύμφωνα με πορίσματα έκθεσης του ινστιτούτου Ifo που στηρίχθηκε σε δημοσκόπηση 7.000 εταιρειών. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 107,0 έναντι του 108,6 του Μαΐου. «Ισως να είναι τα πρώτα σύννεφα μετά την πορεία ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας», επισήμανε ο Ντέιβιντ Μπράουν, οικονομολόγος της Bear Stearns International στο Λονδίνο. Αλλοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποφασίζει αυξήσεις των επιτοκίων δίχως να λαμβάνει υπόψη τη συνολική εικόνα των οικονομιών της Ευρωζώνης. Το ευρώ σημείωνε χθες υποχώρηση έναντι του δολαρίου, όπως και οι τιμές των μετοχών.

Χαμηλότερα τα εισοδήματα

Τα εισοδήματα των Βρετανών κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλα έτη, εάν αφαιρεθούν οι οφειλές κάθε νοικοκυριού όπως είναι οι φόροι, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων και οι λογαριασμοί του σπιτιού. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας συμβούλων Ernst & Young, το εισόδημα των Βρετανών που περισσεύει μετά την αποπληρωμή λογαριασμών και δανείων αντιστοιχεί στο 22% του συνόλου από το 28% του 2003. Παράγοντες του λιανικού εμπορίου προβληματίζονται από τη μείωση των περιθώριων κατανάλωσης στα νοικοκυριά, δεδομένου ότι οι δαπάνες αυτές αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια την κινητήρια δύναμη της βρετανικής οικονομίας παρά την αύξηση των επιτοκίων.

Ερευνα στην αγορά ακινήτων

Η αρχή εποπτείας των καταναλωτικών υποθέσων στη Βρετανία (Office οf Fair Trading) αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας στην αγορά του οικοδομικού κλάδου, με ετήσιο τζίρο 20 δισ. στερλινών, προκειμένου να εξακριβωθούν υποψίες για το εάν γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων των αγοραστών. Η έρευνα αυτή ξεκινά μετά μια πολυετή περίοδο, κατά την οποία είχαν επικρατήσει έντοντες τάσεις συσπείρωσης στον οικοδομικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανέγερσης νέων κατοικιών να μην ικανοποιεί επαρκώς τη ζήτηση. Ηταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή