Η ΒΡ πούλησε στην Gazprom τη συμμετοχή της στο κοίτασμα Κοβίκτα

Η ΒΡ πούλησε στην Gazprom τη συμμετοχή της στο κοίτασμα Κοβίκτα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή της στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Κοβίκτα, στο Ιρκούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας, και άλλα περιουσιακά στοιχεία συμφώνησε χθες η βρετανική ΒΡ να πωλήσει στο ρωσικό μονοπώλιο Gazprom, αντί 700-900 εκατ. δολαρίων. Οπως ανακοίνωσαν η ΒΡ και η ρωσική θυγατρική της, ΤΝΚ-ΒΡ, η εξέλιξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνάντησης μεταξύ των Gazprom και ΒΡ στο Κρεμλίνο, η οποία είχε θεωρηθεί ευρέως ως ένδειξη επικείμενης συμφωνίας για την πώληση όλης ή μέρους της συμμετοχής του βρετανικού κολοσσού στην Κοβίκτα. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν, επίσης, στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας, η οποία αφορά διεθνή κοινοπραξία τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων για την υλοποίηση προγραμμάτων ή την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία και το εξωτερικό, προφανώς με την κάθε πλευρά να συνεισφέρει κατά 1,5 δισ. δολαρίων.

Την είδηση περί συνάντησης αποκάλυψε το ίδιο το Κρεμλίνο, παρότι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να την επιβεβαιώσουν. Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν στην ΤΝΚ-ΒΡ, με αφορμή τη μικρότερη της συμφωνηθείσας παραγωγή της Κοβίκτα. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα «Wall Street Journal» είχε ήδη από χθες γράψει πως μια συμφωνία βρισκόταν «προ των πυλών» για πώληση της συμμετοχής της ΒΡ στην Κοβίκτα αντί σχεδόν 1 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «μια συμφωνία διαμορφώνεται στη Μόσχα, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί». Θα μπορούσε, δε, να αφορά πρόσκληση προς την ΤΝΚ-ΒΡ για επαναδραστηριοποίησή της στο ίδιο κοίτασμα ως μειοψηφική μέτοχος, μετά την πώληση της συμμετοχής της. Στη συνέχεια, οι ΒΡ και Gazprom θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις. Η αρμόδια ρωσική υπηρεσία για την εκχώρηση αδειών εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, Rosnedra, έχει απειλήσει να αφαιρέσει την άδεια για την Κοβίκτα από τη Rusia Petroleum -στην οποία η ΤΝΚ-ΒΡ συμμετέχει κατά 62,89%- σε μια κίνηση που έχει ευρέως ερμηνευθεί ως μεθόδευση του Κρεμλίνου με στόχο την ανάκτηση του κρατικού ελέγχου επί των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες. Η Rosnedra ήταν πιθανό να αποφανθεί αργά χθες για το δικαίωμα της Rusia Petroleum να κατέχει αυτή την άδεια. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρωσίας, Γιούρι Τρούτνεφ, δήλωνε αυτή την εβδομάδα πως η είσοδος της Gazprom στην Κοβίκτα θα καθιστούσε περιττή την αφαίρεση της άδειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή