Η Κίνα προσπαθεί να φτιάξει το δικό της σύστημα 3G

Η Κίνα προσπαθεί να φτιάξει το δικό της σύστημα 3G

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΖιάνγκ Σιαογιού, αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, σημειώνει πάνω στον μακρύ κατάλογο έκτακτων επιτευγμάτων που υπήρξαν αναγκαία ώστε η Κίνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ενόψει των φετινών αγώνων. Τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων μια χαλυβουργία, μετακινήθηκαν από το Πεκίνο για να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ τα έργα συνεχίζονται για την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ενός τερματικού σταθμού αεροσκαφών και πολλών αξιοζήλευτων αθλητικών εγκαταστάσεων. Τα πάντα μοιάζουν να προχωρούν είτε σύμφωνα με το πρόγραμμα είτε πριν από αυτό. Με μια εξαίρεση. Σύμφωνα με τον κ. Ζιάνγκ, η Κίνα θα πρέπει να επιστρέψει στη ΔΟΕ για να συζητήσει τα περί της δέσμευσής της να διαθέσει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς εγκαίρως για τους αγώνες.

Οι αρχαίοι Ελληνες τα κατάφερναν περίφημα χωρίς κινητά τηλέφωνα και η έλλειψη αυτή προφανώς δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στους φιλάθλους. Για την Κίνα, ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο αθλητικό γεγονός, αλλά και μια αφορμή για επίδειξη εκσυγχρονισμού. Η εκμετάλλευσή τους έτσι ώστε εκατομμύρια θεατών να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα γεγονότα στην οθόνη του κινητού τους, θεωρείται τουλάχιστον χρήσιμη.

Κατά πάσα πιθανότητα, κάποια πλεονεκτήματα της τρίτης γενιάς θα είναι διαθέσιμα, όμως μόνο σε περιορισμένο αριθμό χρηστών και σε συγκεκριμένους χώρους, χάρις σε πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε λίγο καιρό σε αρκετές πόλεις. Το πρόγραμμα δημιούργησε η China Mobile, υπ’ αριθμόν 1 πάροχος κινητής τηλεφωνίας του κόσμου βάσει συνδρομητών, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση. Η σεμνή αυτή προσπάθεια δημιουργίας δικτύων τρίτης γενιάς, τα οποία είναι ήδη συνήθη σε άλλα μέρη του κόσμου, δείχνει πόσο καταστροφικός παραμένει ο κρατικός έλεγχος επί της κινεζικής οικονομίας.

Επί σειρά ετών, οι ξένοι κατασκευαστές εξοπλισμού, όπως οι Ericsson και Nokia, αλλά και εγχώριοι όπως οι Ηuawei και ΖΤΕ, ανέμεναν εναγωνίως την είσοδο της τρίτης γενιάς στην Κίνα, μια χώρα με σχεδόν 500 εκατομμύρια συνδρομητές. Από την οπτική γωνία της βιομηχανίας, οι αναλυτές κρίνουν ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση θα ήταν να εκδώσει άδειες, επιτρέποντας στους παρόχους να δημιουργήσουν δίκτυα τρίτης γενιάς χρησιμοποιώντας μία από τις δύο επικρατούσες διεθνείς τεχνολογίες.

Ομως, αντ’ αυτών, οι Κινέζοι γραφειοκράτες προωθούν μια τεχνολογία καθαρά κινεζική, την TD-SCDMA, η οποία θα παρέκαμπτε την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων σε δυτικές εταιρείες και θα ενίσχυε τη φήμη της Κίνας ως καινοτόμου. Η ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας χρειάστηκε χρόνια και κόστισε μια περιουσία, όμως ακόμα δεν είναι έτοιμη. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εκδώσει τις άδειες τρίτης γενιάς πριν η εγχώρια τεχνολογία της να είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί την ξένη. Ομως, το σχέδιο εδραίωσης της TD-SCDMA ως παγκόσμιας τεχνολογίας τρίτης γενιάς και επέκτασής της στο εξωτερικό μοιάζει πλέον καταδικασμένο να αποτύχει.

Στις καπιταλιστικές οικονομίες, τέτοιου είδους προβλήματα ρυθμίζονται από την αγορά, με σειρά συμφωνιών. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η κινεζική κυβέρνηση θα είχε απλώς δώσει την κατάλληλη εντολή. Τώρα, όμως, η χώρα μοιάζει να έχει μείνει στάσιμη. Τρεις πανίσχυρες ρυθμιστικές υπηρεσίες πρέπει να εγκρίνουν την όποια απόφαση και υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι υπηρεσίες αυτές διαφωνούν μεταξύ τους. Και οι τέσσερις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, δημιουργώντας άλλη μία συνιστώσα: τους έξωθεν μετόχους. Σύμφωνα με τους κανόνες του χρηματιστηρίου, πρέπει να έχουν και αυτοί λόγο για την όποια αναδιάρθρωση. Και η διευθέτηση όλων αυτών των ζητημάτων θα είναι εφιάλτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή