Η μαφία επιστρέφει δριμύτερη στην Ινδία

Η μαφία επιστρέφει δριμύτερη στην Ινδία

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Μόνο που δεν πρόκειται ούτε για ταινία ούτε για το ίδιο το Χόλιγουντ, αλλά για την πραγματικότητα που βιώνει για μια ακόμα φορά, μεταξύ άλλων, η ινδική εκδοχή της γνωστότερης κινηματογραφικής βιομηχανίας του πλανήτη. Η εν ψυχρώ εκτέλεση πληροφοριοδοτών της αστυνομίας και η προστασία που προσφέρουν νονοί της τοπικής μαφίας σε ηθοποιούς και παραγωγούς του Μπόλιγουντ είναι μόλις μερικά δείγματα της εγκληματικής δραστηριότητας των τελευταίων μηνών, η οποία πυροδοτεί φόβους πως οι περίφημες συμμορίες του Μουμπάι ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους.

Εχει περάσει μια δεκαετία από την εξάρθρωση των συμμοριών στο Μουμπάι, όπου σειρά βομβιστικών επιθέσεων του 1993 -την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε η αστυνομία στον υπόκοσμο- στοίχισε τη ζωή σε 257 άτομα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η μαφία επιστρέφει δριμύτερη. Πρόσφατα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων η εκτέλεση πληροφοριοδότη της αστυνομίας σε μπαρ γεμάτο κόσμο, πριν από μερικές εβδομάδες, μαρτυρούν ότι μια νέα γενιά νονών αποφασισμένων να δημιουργήσουν τον δικό τους «μύθο» επιχειρεί, όπως και τότε, να εξαργυρώσει την έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας στον χρηματοοικονομικό κόμβο στον οποίο έχει εξελιχθεί η πρώην Βομβάη, αλλά και τον πλούτο του Μπόλιγουντ, που είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου βάσει πωλήσεων εισιτηρίων και εδρεύει ακριβώς εκεί.

Ρόλος των νέων αυτών νονών είναι να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω της η συντονισμένη εκστρατεία της αστυνομίας. Οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας φαίνεται πως δεν αφήνουν αδιάφορα τα «αφεντικά» της περίφημης μαφίας του Μουμπάι, τα οποία από το Ντουμπάι, το Καράτσι και τη Μαλαισία απ’ όπου φέρονται να την ελέγχουν επιχειρούν να δρέψουν τα οφέλη. Και μπορεί η αστυνομία να διατείνεται πως έχει συλλάβει τουλάχιστον πέντε πληρωμένους δολοφόνους στη διάρκεια αποστολής τον τελευταίο καιρό, όμως μόλις τον περασμένο μήνα, νονός της μαφίας τόλμησε να καυχηθεί σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας ότι τρεις προσωπικότητες της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων δύο κορυφαίων παραγωγών, έχουν συμπεριληφθεί στους στόχους του γιατί αρνούνται να του πληρώσουν προστασία.

Στο επίκεντρο της εκρηκτικής ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς ακινήτων, το Μουμπάι σφύζει σήμερα από νέα εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα κατοικιών και χώρους ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκαν μόλις την τελευταία τριετία. Οσο για το Μπόλιγουντ, παρότι η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1913, η διετία που πέρασε θεωρείται η καλύτερή του, με τους παραγωγούς να δρέπουν τεράστια κέρδη και τους ηθοποιούς να αμείβονται με ιλιγγιώδη ποσά.

Οι σχέσεις της μαφίας με τους κατασκευαστές του Μουμπάι και το Μπόλιγουντ -το οποίο, για την ιστορία, αποτελεί μόλις μέρος της συνολικής ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και αφορά την παραγωγή σε γλώσσα χίντι με έδρα το Μουμπάι- δεν είναι μυστικό για κανέναν. Οι μεν πρώτοι στρέφονται τακτικά στη μαφία για να εξασφαλίσουν «φιλέτα» της αγοράς ακινήτων, να διευθετήσουν διαφορές και να εκτοπίσουν τους ανταγωνιστές τους. Οσο για τους κινηματογραφικούς παραγωγούς, πολλοί έχουν δανειστεί χρήματα από τη μαφία, τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και ως δόλωμα ώστε να πείσουν δημοφιλέστατα ονόματα να πρωταγωνιστήσουν στις ταινίες τους.

Κατά τη δεκαετία του ’90, το Μουμπάι βίωσε σειρά δολοφονιών μελών της μαφίας, απαγωγών για λύτρα και εκβιασμών με θύματα πλούσιους κατασκευαστές και προσωπικότητες του Μπόλιγουντ. Η πάταξη της μαφίας ξεκίνησε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 1993 στο Μουμπάι, οι οποίες υπήρξαν οι χειρότερες που βίωσε ποτέ η Ινδία. Υπεύθυνοι γι’ αυτές φέρονταν να είναι ένα από τα αφεντικά της μουσουλμανικής μαφίας και ο «πλέον καταζητούμενος» άνθρωπος της Ινδίας, Νταγούντ Ιμπραήμ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι επιθέσεις είχαν στόχο την εκδίκηση για την κατεδάφιση σημαντικού τζαμιού από ινδουιστές, την οποία ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους. Μετά τις επιθέσεις, οι Αρχές του Μουμπάι αποφάσισαν να δράσουν, δίνοντας εν λευκώ εξουσία σε ειδική ομάδα πάταξης του εγκλήματος. Μετά μια δεκαετία βίαιων συμπλοκών, εξαρθρώθηκαν σπείρες και τουλάχιστον 350 άτομα με ύποπτη δραστηριότητα έχασαν τη ζωή τους. Οι αστυνομικές έφοδοι, ωστόσο, μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, μετά τις κατηγορίες ότι μέλη αυτής της ομάδας χρηματίζονταν από τη μαφία και επιδίδονταν συχνά σε δολοφονίες μαφιόζων, με τον ισχυρισμό ότι συνέβησαν στη διάρκεια συμπλοκών που στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν. Κάποιοι αξιωματικοί της αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έρευνες πραγματοποιήθηκαν κατά άλλων και οι πρακτικές αυτές αποθαρρύνθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή