Η Yahoo στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών

Η Yahoo στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2001, όταν -εν μέσω της χρηματιστηριακής κρίσης που είχε ξεσπάσει, πλήττοντας κυρίως τις εταιρείες της υψηλής τεχνολογίας- η Yahoo προσέλαβε τον Τέρι Σ. Σεμέλ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της, διαφοροποιήθηκε σαφώς από τις υπόλοιπες του κλάδου: ένα πρώην στέλεχος της βιομηχανίας του Χόλιγουντ παραλάμβανε τα ηνία μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας.

Σήμερα, οι πρωτοποριακές ιδέες που εφαρμόσθηκαν στην Google έχουν εφήσει πολύ πίσω τη Yahoo, στην οποία κρίθηκε προφανώς σκόπιμο ότι ήταν ώρα να επιστρέψει στις… ρίζες της.

Στις αρχές της εβδομάδος, ανακοινώθηκε από τη Yahoo ότι ο κ. Σεμέλ, πρώην στέλεχος της Warner Brothers, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένοντας όμως στην εταιρεία ως μη εκτελεστικός πρόεδρος. Διευθύνων σύμβουλος της Yahoo αναλαμβάνει τώρα ο Τζέρι Γιανγκ, ο οποίος τη συνίδρυσε το 1994 με τον τότε συμφοιτητή του στο Στάνφορντ, Ντέιβιντ Φίλο.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από ένα δύσκολο 18μηνο στην εταιρεία, η οποία απογοήτευσε τόσο το επενδυτικό κοινό στη Wall Street όσο και πολλούς από τους θιασώτες της υψηλής τεχνολογίας. Αποτελώντας αρχικώς μία από τις επιτυχημένες προσπάθειες δραστηριοποίησης στο νέο, δημοφιλές μέσο, το Διαδίκτυο, το τελευταίο διάστημα η Yahoo βρέθηκε ανίκανη να ανταγωνιστεί την Google, ενώ άρχισε να δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από νεότερες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι η MySpace και η Facebook.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Σεμέλ έλαβε μέτρα για την αναζωογόνηση της εταιρείας, αλλά, αν και ριζική, και αυτή η προσπάθειά του αποδείχθηκε ανεπερκής, όπως και οι προηγούμενες. Την περασμένη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Yahoo, οι τελευταίοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, ασκώντας πιέσεις στο διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι οι αλλαγές που ήδη ξεκίνησαν με την παραίτηση του κ. Σεμέλ, ίσως να αποτελούν μόνον το πρώτο βήμα για ακόμη πιο εντυπωσιακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας συγχώνευσης ή της πώλησης της Υahoo.

Σε συνέντευξή του, πάντως, στις αρχές της εβδομάδος, ο κ. Γιανγκ υποστήριξε ότι πρωταρχικοί στόχοι του είναι η αναζωογόνηση της εταιρείας και η προσέλκυση σε αυτήν νέων, ταλαντούχων στελεχών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει τη στρατηγική της εταιρείας.

Την προεδρία της εταιρείας, η Yahoo προσφέρει στην 44χρονη Σούζαν Λ. Ντέκερ, ανώτατο στέλεχός της ήδη, η οποία θεωρείτο από μακρού η διάδοχος του κ. Σεμέλ. Ωστόσο, όπως προαναφέρουμε τη θέση αυτή καταλαμβάνει ο κ. Γιανγκ, ενώ εκείνη θα είναι στο εξής η πρόεδρος της εταιρείας.

Αναφορικά με το έργο του κ. Σεμέλ, πολλοί στη Wall Street υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως τη σημασία των μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα δε της Google. Γεγονός είναι μάλιστα ότι η Yahoo άνοιξε τις πύλες της αγοράς στην Google, όταν συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της αναζήτησης.

Οταν ο κ. Σεμέλ αντελήφθη πόσο σημαντική ήταν η λειτουργία αυτών των μηχανών, διέθεσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά των Inktomi, εταιρείας ανάπτυξης ενός συστήματος αναζήτησης στοιχείων στο Διαδίκτυο και Overture Services, η οποία πωλεί διαφημίσεις, προβαλλόμενες στις σελίδες αναζήτησης.

Με αυτές τις δύο εξαγορές, η Yahoo εδραίωσε τη θέση της ως το νούμερο δύο στην αγορά της αναζήτησης στοιχείων στο Διαδίκτυο, χωρίς όμως να μπορέσει να κατακτήσει την πρώτη θέση από την Google. Ενώ, δε, η Google συνέχιζε να ανακαλύπτει αλγορίθμους, που της επέτρεπαν να κερδίζει ολοένα και περισσότερα από κάθε αναζήτηση, η Yahoo συνέχισε να διατηρεί το ξεπερασμένο σύστημα της Overture. Κατόπιν, όταν η Yahoo προσπάθησε να «προλάβει» την Google, εκτελώντας ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Project Panama», το νέο λογισμικό της παρουσίασε προβλήματα, με καθυστερήσεις. Τώρα, μέσω του Panama, το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείται από τον Φεβρουάριο, η Yahoo αργά αλλά σταθερά αυξάνει τα έσοδά της από τη διαφήμιση. Οπως υποστηρίζει άλλωστε πρώην στέλεχος της εταιρείας, «δεν είναι δίκαιο να υποστηρίξει κανείς ότι δεν έγινε τίποτα σωστό στη Yahoo… Εγινε και εκεί μία καλή δουλειά σε ό,τι αφορά την αναζήτηση, όμως στην Google έγινε μία καταπληκτική δουλειά… και εκεί έχασε η Yahoo στη σύγκριση».

Η χρηματιστηριακή αξία της Yahoo είχε καταρρεύσει τον Σεπτέμβριο του 2001 στα 4,40 δολάρια ανά μετοχή. Εκτοτε ακολούθησε ανοδική πορεία, φθάνοντας τον Ιανουάριο του 2006 στο ρεκόρ των 43,57 δολαρίων. Κατόπιν όμως άρχισε να υποχωρεί και κατά τη διάρκεια του 2006 υποχώρησε κατά 35%. Τη Δευτέρα το βράδυ η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 28,12 δολάρια, ενώ λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Σεμέλ ενισχύθηκε κατά 5% στα 29,45 δολάρια. Πάντως, εκείνο που αξίζει να κρατήσει κανείς είναι η εκτίμηση ορισμένων αναλυτών: «12 μήνες από σήμερα, η Yahoo δεν θα είναι πλέον μία ανεξάρτητη εταιρεία…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή